Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sturehof 130 år: ”Anonymitet gör att folk känner sig välkomna”

Från ölstuga till skaldjursplatå. Stureplanskrogen Sturehof som firar 130 år i dagarna har haft flera skepnader genom åren.

Men trots sitt exklusiva läge är klientelet som Stureplan i övrigt – blandat. Det menar i alla fall krögaren P G Nilsson.

– Det är mer homogent på Södermalm.

Krögaren P G Nilssons första minne av restaurangen han drivit sedan 1995 lämpar sig inte för skriven text. Säger han, för att i nästa andetag berätta historien när han som 19-åring i slutet av 70-talet besökte Sturehof Inn, som Stureplanskrogen hette på den tiden. Som kock på en annan Stockholmsrestaurang tog han efter arbetspasset slut sällskap med en av ställets stamgäster – en redan då överförfriskad sådan – som under kvällens gång kom att dricka sådana mängder att han till slut kissade på sig i en av restaurangens soffor.

– Det mest bisarra med händelsen var att personalen knappt höjde på ögonbrynen. Som om det var något som hände återkommande. Så var Sturehof ett helt annat ställe än det är i dag, mer en typ av ölhak (så gick krogen också under namnet Ölstugan Malta under en period vid förra sekelskiftet) än en fin restaurang, säger P G Nilsson när vi ses i matsalen på restaurangen som fyller 130 år i år – en födelsedag som dagen därpå ska firas med en fest med runt 1 500 särskilt inbjudna gäster. Att det på inbjudningskorten, som främst gått ut till frekventa gäster genom åren, står ”120 +” är dock en liten tryckfelsnisse. När inbjudan gick ut för några månader sedan visste man nämligen inte att Sturehofs historia kan spåras till så tidigt som 1887 då änkan Augusta Meier öppnade upp restaurang i det nybyggda huset på Birger Jarlsgatan. Ägarna, liksom standarden, har därefter varierat genom åren – den röda tråden har varit fisk och skaldjur.

– På gamla beställningssedlar från 1910-talet kan man se att det beställdes lika mycket ostron då som i dag, säger P G Nilsson.

Jag ser det som svårt att motivera rivningar av fullt fungerande byggnader.

Läs mer: Fyra röster om ”Stureplanerna” 

Att krogen som bland annat gjort sig känd för sina dignande skaldjursplatåer, lyxiga affärsluncher och världskändisar på Sverigebesök ofta förknippas med ett mer belevat klientel värjer sig krögaren emot. P G Nilsson säger att gästerna på Sturehof är som Stureplansbesökarna i övrigt: blandade.

– Jag åt middag på Södermalm i går och skulle säga att det är betydligt mer homogent där än på ställena vid Stureplan. Att utbudet är så varierat, här finns ju allt ifrån privata lyxkrogar och boutiquer till kaffekedjor och irländska pubar, ger kvarteren en allmängiltighet. Precis som hela Stureplan präglas Sturehof av en anonymitet som gör att de flesta känner sig välkomna.

Att Sturehof liksom hela Sturegallerian nu står inför förslag om stora ombyggnationer tycker P G Nilsson både ett och annat om. Fler bostäder och rivning av parkeringshuset säger han kan vara bra. Men de omfattande rivningar som ingår i planen som lagts fram av Sturegallerians ägare Abu Dhabis investeringsfond Adia, ser han som onödiga.

– Jag ser det som svårt att motivera rivningar av fullt fungerande fastigheter. Inte minst ur miljösynpunkt då det kommer krävas massiva fraktinsatser för att få bort allt material. Därtill kommer den omfattande omvandling som ligger som förslag innebära stora begränsningar för flera ställen under åren byggnationen pågår.

Läs mer: Anders Sundström: En kulturkuling snarare än en Slussenstorm

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.