Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stureplan ska rensas från reklamekorrar

Ulla Hamilton kräver en tydlig förklaring från City i samverkan om hur filmreklamen kunde hamna på Stureplan.
Ulla Hamilton kräver en tydlig förklaring från City i samverkan om hur filmreklamen kunde hamna på Stureplan. Foto: Magnus Hallgren
Reklamekorrarna på Stureplan var en kupp. Borgarrådet Ulla Hamilton (M) trodde att hon avtäckte en gran och fyra tomtar. Men nu ska jordekorrarna bort.

– Jag blev väldigt förvånad. Det är otroligt tråkigt att sabba julbelysningen med ett taffligt försök att bryta mot regelverket, säger Ulla Hamilton.

DN:s artiklar om hur stadens juldekorationer blev reklam för en amerikansk film har upprört oppositionen i Stadshuset. Jordekorrarna på Svampen har också gett upphov till en mängd skämt och spydiga kommentarer på nätet.

Det är organisationen City i samverkan som ansvarar för det praktiska arbetet med stadens julbelysning.

– Vi accepterar inte ett sådant här agerande. Det är ännu värre att City i samverkan sagt att julinstallationen skulle innehålla någonting annat än vad den gjorde, säger Ulla Hamilton.

Du funderade inte på att gå därifrån när du såg jordekorrarna?

– Nej, jag visste ju inte om avtalet var ändrat. Jag föredrar att ta reda på omständigheterna innan jag agerar, säger hon.

Trafikkontorets chef Per Anders Hedkvist hade ett möte med City i samverkan på tisdagsförmiddagen. De konstaterade gemensamt att det inte fanns något tillstånd för en reklaminstallation på Svampen, även om det inte ha varit någon hemlighet att City i samverkan har arbetat med sponsorer i julbelysningsprojektet.

– De hade tillstånd för en gran och fyra tomtar. Jordekorrarna ska bort innan veckan är slut, säger Per Anders Hedkvist.

Ska staden säga upp samarbetet med City i samverkan?

– Nej, de är en viktig samarbetspartner. Vi lägger det här bakom oss och fortsätter när jordekorrarna är borta, säger Per Anders Hedkvist.

Enligt City i samverkans vd Per Eriksson handlar det om en missbedömning från deras sida.

– Vi var inte omedvetna om ekorrarna, men det var den skiss som togs fram i ett tidigt skede och vi har inte gjort en uppdatering. Installationen har blivit för kommersiell under resans gång. Där har vi missat och det har brustit i kommunikationen med Trafikkontoret, säger han.

På fredag ska reklamekorrarna tas bort från Svampen. Men de kan dyka upp igen. City i samverkan ska söka tillstånd för en ny plats, bland annat på Sergels torg, Norrmalms torg och kringliggande gator.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.