Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stureplan-stangs-av-for-biltrafik-under-helger/

STHLM

Stureplan stängs av för biltrafik under helger

Syftet med avstängningen är att öka tryggheten kring Stureplan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med början på fredag stängs Stureplan i centrala Stockholm av för biltrafik nattetid under helger. Syftet är att öka tryggheten för de som bor och jobbar i närområdet.

Efter ett beslut av trafiknämnden i Stockholm stad är det totalförbud för fordonstrafik kring Stureplan. Berörda gator är delar av Birger Jarlsgatan, Kungsgatan, Lästmakargatan, Biblioteksgatan och Sturegatan. Linjetrafik, blåljusfordon och boende som ska ta sig till sina garage är undantagna.

Beslutet träder i kraft i praktisk mening nu på fredag. Förbudet gäller fredagar och lördagar mellan klockan 00.00-05.30.

Under tre helger sommaren 2018 genomfördes på polisens initiativ ett försök med att förbjuda fordonstrafik kring Stureplan nattetid. Bakom försöket stod även Trafikkontoret, Östermalms stadsdelsförvaltning, Keolis, ordningsvakter och krogägare som alla var överens att förbudet föll mycket väl ut och resulterade i mindre bråk och färre trafikincidenter och illegala taxibilar.

Det noterades även att antalet kriminella som åkt in och stått parkerade med sina bilar kring Stureplan minskade.

– På sikt vill vi få till en långsiktig lösning med hinder i form av exempelvis pollare eller bommar, säger Julia Hedbom, vid polisen i city.

Per Gunne är vice VD på Stureplansgruppen, som har flera av krogarna och nattklubbarna kring Stureplan. Han är mycket nöjd över beslutet att permanenta förbudet mot biltrafik nattetid på helger.

– Vi är supernöjda med det här beslutet. Det är bra för oss, för våra anställda och för gästerna. Det blir en tryggare miljö från alla om biltrafiken minskar, säger Per Gunne.

Stureplan har varit föremål för många olika förslag under de senaste åren. Det kanske mest uppmärksammade är den ombyggnation som är planerad i kvarteret där Sturegallerian ligger i dag, ett förslag som är bordlagt tills vidare.