Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Superenkelt att sortera matresterna”

Jan Rapp har startat matavfallsinsamling på sin arbetsplats och fått grannarna att göra likadant.
Jan Rapp har startat matavfallsinsamling på sin arbetsplats och fått grannarna att göra likadant. Foto: Lars Lindqvist
Jan Rapp är eldsjälen som fått både sina grannar och ett helt sjukhus att sortera matavfall. ”Det är viktigt att framhålla den ekonomiska vinsten”, säger han.

Vi träffas på arbetsplatsen Danderyds sjukhus där gynekologen Jan Rapp startade matavfallsinsamlingen för ett år sedan. Sjukhuset räknar med att samla in cirka 40 ton matavfall i år och har därmed både bidragit till biogasbränsle och sparat hundratusentals kronor i soptaxa.

– Danderyds kommun ska förändra också taxan nästa år och om det går igenom sparar vi 90.000 kronor om året. Bara sopsäckarna som vi nu slipper sparar oss 40.000 kronor, säger Jan Rapp.

Han har också fått grannarna i sin bostadsrättsförening i Vasastaden att samla sopor. Det ekonomiska incitamentet fick 18 av 24 medlemmar att ansluta sig. Sopkostnaderna minskade med 7.000 kronor om året.

– Det är viktigt att framhålla den ekonomiska vinsten. Om man ska jobba på frivillighet och inte göra det obligatoriskt så går det mycket snabbare att prata förtjänst. Då är människor mer benägna att vara med. Vi har haft ideologiska diskussioner om vindkraft i föreningen också, men så fort det handlar om en rejäl förtjänst är det enklare. Om det inte är en så tydlig ekonomisk skillnad är det svårt att få en förändring.

Argumentet att det skulle vara svårt och krångligt att sortera mat har han aldrig förstått.

– Det är ju superenkelt. Jag har två påsar under diskbänken. En för mat och en för resten. Avståndet mellan påsarna är kanske 23 centimeter. Det är den enda skillnaden. Du går ju till samma soprum med påsarna. Har man plats för en liten plastkorg under diskbänken, så är det inga problem, säger han.

Den stora vinsten handlar naturligtvis om förädlingen av maten. Sedan årsskiftet rötas all insamlad mat i Stockholm till biobränsle och stadens totala matavfall skulle kunna driva hela SL-flottan med biogas. Om det bara samlades in.

Landstinget har gått i bräschen och startade nu i höst matavfallssortering på samtliga storsjukhus. Jan Rapp är glad att Stockholms stad nu även satsar på matåtervinning på bred front.

– Det är bra att det finns politiker i Stockholms stad som tror på och driver detta. Jag tror att det är viktigt med taxerabatt och att man inför matsortering i alla verksamheter. Nästa steg är att få in förändringen i de kommunala bostadsbolagen också, säger Jan Rapp.

Hur mycket biogas blir det?

Ett kilo matavfall driver en biogasbil i cirka 2,5 kilometer.

Källa: Stockholms stad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.