Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SU:s studentkår vill ta bort studenttidningens oberoende

Enligt en proposition till Stockholms studentkårs fullmäktige skapar tidningen Guadeamus arbetsproblem för kårens anställda.
Enligt en proposition till Stockholms studentkårs fullmäktige skapar tidningen Guadeamus arbetsproblem för kårens anställda. Foto: Miriam Bratt / Guadeamus

Stockholms universitets studentkår vill göra verksamhetschefen till ansvarig utgivare för studenttidningen Gaudeamus, enligt en proposition till kårfullmäktige.

Bland annat skapar en oberoende tidning i kårens lokaler återkommande arbetsmiljöproblem för personalen, enligt propositionen.

Stockholms universitets studentkår är en av Sveriges största studentkårer med 15.000 medlemmar per termin. Till studentkåren hör tidningen Gaudeamus, en oberoende tidning som dock delvis finansieras av kåren. Under vårterminen 2017 bestämde sig Stockholms universitet för att inte längre öronmärka de 1,8 miljoner som tidigare gått till tidningens drift.

Enligt en proposition som studentkårens styrelse lagt inför kårfullmäktige som hålls den 18 maj, vill kårstyrelsen nu istället för att chefredaktören ska stå som ansvarig utgivare att studentkårens verksamhetschef ska ta över rollen som tidningens ansvarige utgivare.

– Vi har sett att vi behöver starta ett förändringsarbete som kommer påbörjas i höst. Under det förändringsarbetet kommer det inte finnas någon arbetsstyrka under Gadden (smeknamnet på studenttidningen, reds. anm.), då är det en juridisk nödvändighet att ha en ansvarig utgivare och vi har kommit fram till att det får bli verksamhetschefen under en övergångsperiod, säger Henric Södergren, ordförande för Stockholms universitets studentkår.

Henric Södergren menar att utvecklingsarbetet ska ske under hösten, men hur lång övergångsperioden är slås inte fast i propositionen.

Kårstyrelsen skriver i propositionen att man fortsatt ser att det är viktigt att tidningen ska kunna publicera kritik mot kårens politik, och menar att man inte vill detaljstyra redaktionellt innehåll. En policy för detta har ännu inte utformats, men detta ska ske under förändringsarbetet.

Gaudeamus chefredaktör Cornelia Thomasson har reagerat starkt på förslaget om att tidningen inte längre ska ha chefredaktören som ansvarig utgivare.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att kåren inte ser värdet med att ha en redaktionellt oberoende tidning. I praktiken känns det inte så trevligt att en organisation som värnar om demokrati samtidigt inte verkar värna om pressfriheten, som är en given del av demokratin, säger hon.

Hon menar att det blir svårt för redaktionen att göra granskande journalistik om kårens förehavanden om den ansvariga utgivaren är verksamhetschef för kåren.

– Det säger sig självt att om vi hittar någonting som får organisationen att framstå i dålig dager finns det en risk om den ansvariga utgivaren är högt uppsatt inom den organisationen, säger Cornelia Thomasson.

Men Henric Södergren menar att verksamhetschefen bara ska ta rollen som ansvarig utgivare under en övergångsperiod.

– Skulle det vara så att vi i framtiden finner att verksamhetschefen skulle vara ansvarig utgivare samtidigt som man har en granskande uppgift skulle det kunna bli ett problem, men det här är bara under en övergångsperiod, säger han.

I propositionen står bland annat att läsa att det faktum att Gaudeamus finns i samma lokaler som kåren skapar ”återkommande arbetsproblem” för kårens personal.

”Våra medarbetare ska kunna känna sig trygga i vetskapen att ingen på deras eget kontor letar efter ”scoops” eller ”stories”, potentiellt på deras bekostnad. Det utgör ett orosmoment, det riskerar skapa en stämning av misstänksamhet och bidra till en tystnadskultur,” skriver man i propositionen.

– Gentemot oss med kårpolitiskt mandat ska vi granskas då vi är valda i vårt uppdrag. Det betalar vi för och det är tjänsten vi vill få ut, men det granskande uppdraget ska riktas mot oss, säger Henric Södergren.

Varför kåren menar att tidningen bidrar till arbetsmiljöproblem för personalen förstår inte Cornelia Thomasson, även om redaktionen i nuläget delar lokaler med kåren.

– Jag vet inte var det kommer ifrån. Det är klart att det kan bli lite obekvämt om man har en granskande tidning i lokalerna. Men det är också en kvalitetssäkring, de ska inte medvetet kunna göra fel utan att det uppmärksammas. Och det är inte som att vi hänger ut enskilda medarbetare, utan vi granskar de stora politiska besluten och hur de efterföljs, säger hon.

Vad skulle ett sådant här beslut betyda för studenternas insyn i kåren och universitetet?

– Att det inte finns någon kanal som kan förmedla insyn. Kåren står också i beroendeställning till universitetet och det skulle kunna finnas situationer där de inte heller vill att universitetet ska granskas. Så om tidningen tappar sitt oberoende så finns ingen som granskar åt studenterna, säger Cornelia Thomasson.

I propositionen skriver man om möjligheten att använda tidningen mer som en kommunikationskanal för medlemmarna. Henric Södergren menar att det finns en kommunikationsansvarig hos kåren som sitter på information om verksamheten, och att man har god kunskap i kåren om de olika organen på Stockholms universitet.

– Jag ser en möjlighet att utveckla ett samarbete kring kommunikationen. Tidigare har det inte funnits några styrdokument om Gadden förutom att den av muntlig tradition är redaktionellt oberoende. Så kan vi inte ha det, vi måste hitta ett bra sätt att samarbeta, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.