Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/susanna-sundstrom-av-radsla-for-att-spy-springer-jag-in-pa-toaletten/

STHLM

Susanna Sundström: Av rädsla för att spy springer jag in på toaletten

Odenplan 16.46.

Susanna Sundström
Rätta artikel

Det är en innehållslös eftermiddag och i ett försök att göra något bra för samhället har jag för första gången följt med till blodcentralen. 

Trots min sprutskräck och sjukhusvånda är jag lätt på stegen och jag går beslutsamt fram till disken, anmäler mig och får en värmedyna.

”Det här kommer gå bra” tänker jag för mig själv och ignorerar ångesten som växer i takt med att mitt finger går från vinterkallt till blodprovsvarmt i väntsalen.

Jag läser igenom foldern som beskriver hur jag först ska ta ett litet stick i pekfingret för att sedan lämna blod via armvecket och hur det sedan ska testas för att nästa gång kunna ges till någon som behöver det och låtsas inte om att det kryper i mig.

Efter att ha bläddrat förstrött i veckotidningar och sneglat på de perfekta blodgivarparen runt omkring mig som glatt fikar tar jag mod till mig och går tillbaka till disken.

– Jag är redo, säger jag varpå jag av rädsla för att spy springer in på toaletten. 

Oskadd men likblek kommer jag ut från toaletten och möts av de välmenande ögonen igen.

– Det kanske räcker att du var här i dag, du har varit jätteduktig, säger sjuksköterskan.

Samtidigt har mitt sällskap levererat fyra deciliter O negativ utan en min. 

Susanna Sundström är reporter och trots att hon skäms för det så har hon tagit första steget mot att bli fri från sin sprutfobi, hon har accepterat den. Läs också hennes krönikor om diskriminerande dörrvakter och om varför hon förkastar äldre män .