Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/susanna-sundstrom-de-inre-saren-syntes-varken-pa-instagram-eller-i-vardcentralernas-rapporter/

STHLM

Susanna Sundström: De inre såren syntes varken på Instagram eller i vårdcentralernas rapporter

Drottninggatan 17.57.

Rätta artikel

Nu kommer ångesten. Jag hör hur personen i provrummet bredvid mig bryter ihop. I telefon förklarar hon att hon inte orkar mer, att vårdcentralen inte tagit hennes förtvivlan på allvar och att hon har hamnat i ett provrum utan att veta hur hon kom dit.

I takt med att löven kantas med frost växer ångesten i människorna jag passerar på stan. Stora leenden och lätta steg har bytts mot sammanbitna käkar och hårt knutna händer. Nyfikna uppsyner har blivit till nedslagna miner. Stolta kroppar med värme har förbytts till hopkrupna gestalter med rödkantade ögon där jag går. Det gör ont, jag har varit där.

Att den psykiska ohälsan sprider sig med mörkret över vårt land är ett faktum och nu om någon gång om året verkar det vara okej att inte må bra. I min telefon väntar nu samtal om uppgivenhet, håglöshet och ändlös ensamhet. Jag kan inte låta bli att bli glad av dem ändå. Varje rop på hjälp är en människa som vågar bli räddad från det avgrundslösa djupet.

Det är inte bara under hösten Sveriges befolkning går sönder och kvinnan i provrummet är långt ifrån ensam om att inte få hjälp. 

1.189 personer begick självmord under 2017 enligt Folkhälsomyndigheten. Ytterligare 355 personer gick bort till följd av vad som misstänktes som självmord, men utan att avsikten kunde styrkas. Många av dem utan att någon förstod varför. De inre såren syntes varken på Instagram, i vårdcentralernas rapporter eller i vardagen. 

Jag har känt personer som själva valt att inte finnas kvar, jag läser efterlevares Facebook-statusar om hur de förlorat sina nära i psykisk ohälsa och jag får veta att min barndomskompis begravts. Det gör obeskrivligt ont. 

Vi kan inte vänta på att människor ska orka sträcka ut handen själva, vi måste finnas där. Vi måste prata om psykisk ohälsa, vi måste ta den på allvar och vi måste se till att vi ha en sjukvård som prioriterar den, innan det är för sent.

Susanna Sundström är reporter och webbredaktör på Dagens Nyheter. Hon önskar att det fanns någon att ställa till svars för orättvisan, men himlen ekar tom.