Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 08:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/susanna-sundstrom-dorrvakternas-diskriminerande-urval-gor-mig-illamaende/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dörrvakternas diskriminerande urval gör mig illamående

Stureplan 01.49.

Jag har aldrig känt mig så kränkt, men jag heller aldrig varit så lycklig som ute i Stockholms nattliv. Nya möten och känslan av att vad som helst kan hända har berusat mig otaliga gånger.

När jag flyttade hit visste jag inte att jag både skulle få vara med och inviga Maria Montazamis två meter stora gardintofs med champagne eller se Kåken gå från inne till tråkig och numera nedlagd klubb. 

Om jag inte trodde på att Stockholm var drömmarnas stad tidigare så blev det oerhört tydligt när jag som 19-åring fick vip-kort på Trädgården och fick skåla med den unga filmeliten, medan mina 23-åriga vänner stod i kön. Men glädjen varade inte länge, året därefter var jag bortglömd och nekades inträde på grund av min låga ålder. 

Tur var väl att jag och min vän lyckades ta oss in på Berns och klubben i klubben några veckor därefter. Komiskt nog var vi så gröna att vi inte kände till de upphöjda plattformarna på dansgolvet och det första vi gjorde på plats var att ramla huvudstupa framlänges. Tacka visste vi F12 där vi såg alla trappsteg.

Jag har börjat känna avsmak för Stockholms nattliv. Kanske för att jag blivit lite mindre ung, dum och blind. Vakternas diskriminerande urval gör mig illamående. De har förstört mina skimrande stockholmsnätter. Kanske var det bättre förr innan utelivet började handla om inbördes beundran, eller så var jag bara blind.

Nu känner jag en smygande oro varje gång jag ska svänga ner på stan. Jag ser vakten framför mig som nekade min vän inträde för att hon inte hade smink och fick mig att bojkotta min favoritklubb. I ögonvrån skymtar vakterna som släppte in mina blonda herrbekanta i adidasdräkter men nekade mina välklädda herrkompisar med mörkare framtoning. De förstörde mina magiska kvällar med argumentet att det var fullt, fast de släppte in andra därefter.

Jag vet inte mycket, men jag vet en sak. Det finns inte någon som kan få en att känna sig så liten som en nattklubbsvakt som säger nej kvart i två för att man inte platsar eller är för ful.

Susanna Sundström är reporter på DN. I dag vågar hon knappt gå till en klubb utan lista, men vågar stå för att hon älskar både powerballadsklubbar och finkultur. Hälften förlorat, men hälften vunnet.

Bäst i stan just nu: Nyöppnade Nationalmuseum. Efter ett liv som poserande på historiska museer fann jag mig uppriktigt förtjusad av verken och den nyrenoverade arkitekturen. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.