Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Svartmäklarna i Stockholm - kriminella företagare och bidragstagare

Här är de – några av de tongivande aktörerna på den illegala marknaden med hyreskontrakt i Stockholm.

Några driver egna företag, andra lever helt och hållet på att svartmäkla lägenheter.

Flera är dömda för brott.

I går kunde DN avslöja att allt flera grovt och organiserat kriminella agerar på den svarta lägenhetsmarknaden.

I dag kan vi berätta vilka några av svartmäklarna och fastighetsägarna är.

Svartmäklarna

Man 30 år

Gift barn bor i Stockholms innerstad, känd för narkotika- och rånbrottslighet, lever på bidrag, pågående misstanke om ekonomisk brottslighet och penningtvätt.

Svartmäklare av hyreskontrakt till bland andra grovt kriminella. Inga skulder hos Kronofogden.

Närstående släkting är registrerad mäklare och delägare i en av Sveriges mest exklusiva mäklarfirmor.

Taxerad inkomst 2013: 30 000 kr.

Man 45 år

Gift barn, boende i närförort, egen företagare i skönhetsbranschen i Stockholm city. Svartmäklare av hyreskontrakt till bland andra grovt kriminella.

Tydliga kopplingar till personer inom organiserad brottslighet, pågående misstanke om grov ekonomisk brottslighet.

Taxerad inkomst 2013: 250 000 kronor

Man 35 år

Frånskild med två barn, mellanhand/förmedlare hyreskontrakt till bland andra grovt kriminella, köpare av hyreskontrakt och har för egen del vid upprepade tillfällen köpt och sålt hyreslägenheter i miljonklassen i innerstan.Uppväxt i Stockholmsförort multikriminell och brottsaktiv med goda kontakter med personer inom organiserad brottslighet. Lever på bidrag och använder bulvaner för sitt företagande och bilägande.

Taxerad inkomst: 300 000. Polisen misstänker dock att det är en falsk uppgift.

Man 40 år

Gift med två barn, mellanhand/förmedlare av hyreskontrakt, verksam inom skönhetsbranschen i Stockholm city. Tydliga kopplingar till personer inom organiserad brottslighet, pågående eget narkotikamissbruk och tidigare dömd för flera rattfylleribrott.

Har varit misstänkt för brott mot fastighetsmäklarlagen efter att han i samband en annan brottsutredning lämnat uppgifter om sin pågående illegala förmedlingsverksamhet. Förundersökningen lades dock ned eftersom det inte gick att styrka brott.

Nolltaxerat under flera år.

Oseriösa fastighetsägare

Man 60 år

Boende i innerstaden, fastighetsägare och fastighetsmäklare med egen firma. Bekräftade kontakter med personer inom den organiserade brottsligheten.

Taxerad inkomst 2013: 200 000 kronor

Man 75 år

Fastighetsägare boende i innerstaden, förekommer i informationen på flera internetforum kring illegal handel med hyreskontrakt, bekräftade kontakter med personer inom den organiserade brottsligheten. Misstanke om penningtvätt. Uppgifter om koppleriverksamhet i en av fastigheterna.

Taxerad inkomst 2013: 160 000 kr

Handeln med svarta kontrakt är en perfekt marknad för kriminella.

Den ger snabba pengar och möjligheten att göra svarta pengar vita. Handeln med hyreskontrakt kan också uppfattas som en investering: priserna på kontrakten i innerstaden ligger i dag uppskattningsvis på minst 200 000 kronor per rum. Pengar som köparen kanske till och med kan få tillbaka med "ränta".

Risken för upptäckt är minimal. Under de senaste åren har det i Stockholm city och Lidingö inkommit sammantaget 5 anmälningar till polisen gällande illegal handel med lägenhetskontrakt. Inget av dem har lett till åtal då det är svårt att få fram den bevisning som krävs.

– Av naturliga skäl har ingen av de inblandade parterna intresse av att vare sig anmäla eller vittna. Lägg till detta det faktum att synen på handeln i princip är normaliserad bland allmänheten. Att köpa ett svartkontrakt betraktas som ett helt okej sätt att ta sig in på den ansträngda bostadsmarknaden, säger Kristian Halldin, analytiker på Stockholmspolisens underrättelsesektion.

Henrik Tufvesson, chef för analys och opinion på Fastighetsägarna. uppgav i en artikel i Dagens Industri förra året att de bedömer att runt hälften av alla lägenhetsbyten involverar kriminell verksamhet.

En annan, ganska ny "trend" är att personer som ägt bostadsrätter under en längre tid och därmed har gjort en rejäl, men bunden kapitalvinst, bestämmer sig för att sälja med stor vinst för att istället köpa sig ett hyreskontrakt.

– Det är helt enkelt en marknad som intresserar många olika typer av människor, inte bara dem som inte har någonstans att bo, konstaterar Kristian Halldin.

Aktörerna är flera:

1. En oseriös fastighetsägare eller förvaltare.

2. En svartmäklare, har den centrala rollen, arbetar i princip som en vanlig bostadsmäklare.

3. En lägenhetsinnehavare.

4. En köpare.

5. I många fall även en mellanhand/förmedlare som hjälper svartmäklaren att hitta kunder.

I många fall sker lägenhetsbytena mellan en existerande och en icke-existerande lägenhet. Falska kontrakt och skenfolkbokföringar är vanligt.

Pengarna som betalas för kontraktet delas upp mellan fastighetsägaren/förvaltaren, svartmäklaren och förmedlaren. Men i många fall, när det gäller stora fastighetsägare, är inte fastighetsägaren medveten eller involverad.

– Det finns många olika sätt skapa byteskedjor som ser okej ut på papperet och så det tar tid att kontrollera. De inblandade parterna har blivit allt mer sofistikerade, fortsätter Krister Hallin.

"Branschen" är så stor att man också skiljer på "seriösa svartmäklare" och "oseriösa". Många är vittnesmålen om dem som blivit lurade, som betalat pengar i förhand och som till slut inte fått vare sig lägenhet eller pengarna tillbaka.

Fakta. Olika typer av brott

Brotten som begås:

 1. Brott mot jordabalken
  Själva handeln med hyreskontrakten.
 2. Brott mot penningtvättslagstiftningen
  Svarta pengar som kommer från annan illegal verksamhet så som restauranger, städbranschen, narkotikahandel kan användas för att göra "investeringen".
 3. Skattebrott och bokföringsbrott
  Ersättningen för ett hyreskontrakt är att betrakta som lön eller skattepliktig inkomst av näring.
 4. Urkundsförfalskning, osant intygande och brukande av faslk urkund
  Osanna arbetsgivarintyg, falska lägenheteskontrakt, falska folkbokföringsuppgifter.
 5. Mutbrott
  Ekonomisk ersättning kan betalas ut till tjänsteman hos myndighet, företag eller privatperson.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.