Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Svenonius debatterade fakturor på Karolinska trots jävsfrågan

Arkivbild
Arkivbild Foto: Roger Turesson

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) lovade ta ett steg tillbaka, då det slagits fast att hon är jävig om frågor kring konsulter och fakturor på Karolinska, där hennes man varit upphandlingschef.

Trots det debatterade hon ämnet i landstingsfullmäktige i tisdags – något som oppositionen ifrågasätter.

– Det förvånar mig att oppositionen nu verkar vilja begränsa debatten, säger Irene Svenonius.

DN har i en rad artiklar avslöjat stora brister i hanteringen av konsulter och fakturor på Karolinska universitetssjukhuset, och även att moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius man, som varit upphandlingschef på Karolinska, har haft en central roll i flera delar.

Efter att experter till DN ansett att finanslandstingsrådet var jävig då hon deltog i ett beslut som rörde granskning av konsulter och fakturor på Karolinska, tillsatte landstinget en extern granskning som gjorde samma bedömning. Beskedet kom i början av mars. 

Irene Svenonius make har sagt upp sig från sin tjänst, men jobbar fortfarande kvar på sjukhuset.

Svenonius lovade då ta ett steg tillbaka från frågan. Men redan samma helg debatterade hon saken i SVT, och under Stockholms läns landstingsfullmäktige i tisdags deltog hon i en debatt som rörde just hanteringen av konsulter och fakturor på universitetssjukhuset. 

Hon svarade bland annat på interpellationer om eventuella oegentligheter på Karolinska och vem som, om eventuella brott misstänks, ska göra polisanmälan.

Landstingets chefsjurist Anne Rundquist:

– I landstingsfullmäktige i går (tisdag, red anm) svarade Irene Svenonius på relevanta frågor som har med hennes ansvar att göra.

Är det lämpligt att hon svarar på frågor som rör eventuella oegentligheter och polisanmälningar på Karolinska som kan beröra hennes man?

- Kommunallagen säger att varje ledamot har ett eget ansvar, det gäller också Irene Svenonius i sin roll som finanslandstingsråd när hon deltar i fullmäktiges debatter. Hon är väl införstådd med vad som gäller.

Anne Rundquist har också, efter samråd med landstingsdirektören Malin Frenning ställt fördjupande frågor till advokatbyrån Settervalls om Irene Svenonius jäv, och i vilka frågor hon kan medverka mot bakgrund av att hon konstaterats jävig i ett beslut i landstingsstyrelsens arbetsutskott. 

Formellt är Irene Svenonius vald av landstingsfullmäktige till landstingsstyrelsens ordförande, och till finanslandstingsråd. Däremot är hon inte invald i landstingsfullmäktige och kan därför inte delta i beslut där. 

Enligt kommunallagen gäller jävsreglerna ledamöter i fullmäktige, för frågor som rör deras make, maka, sambo, barn, föräldrar, syskon eller andra närstående.   

Advokatbyrån som genomfört den externa utredningen om Svenonius, bedömer att Irene Svenonius är jävig i alla beslut och beredningar som berör granskningar och uppföljningar av upphandlingar vid Karolinskas upphandlingsenhet där hennes man var chef. Han är fortfarande i tjänst men arbetar nu som handläggare vid samma enhet.

Däremot kan Irene Svenonius, enligt advokatbyråns jurister, ta frågor i debatten i landstingsfullmäktige samt svara på interpellationer. Om ärenden beretts i landstingsstyrelsen så gäller jävet i handläggningen där, men inte i landstingsfullmäktige. 

Irene Svenonius själv lutar sig mot advokatbyråns utlåtande. I en skriftlig kommentar till DN säger hon:

 – Jag tycker att landstinget har använt sig av alldeles för mycket konsulter. Det har jag tyckt sedan innan jag klev in i landstinget och det gäller även Karolinska. Problemen måste lösas och jag är säker på att skattebetalarna förväntar sig en ärlig diskussion om svåra frågor mellan seriösa politiker som kan se längre än till partitaktik. Det förvånar mig att oppositionen nu verkar vilja begränsa debatten.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S):

– Jag ställde frågan vid förra fullmäktige för att få ett klargörande om vad det så kallade steget tillbaka innebär, och fick inget svar. Hon tog aldrig time out, och trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) som skulle svara i hennes ställe fick inte heller något formellt ansvar över frågorna där hon ansågs jävig. Det blev en absurd situation, säger Ullberg och fortsätter:

– I går kunde jag bara konstatera att hon nu deltog i debatten om just konsultnotor på Karolinska. Det är en fråga för henne själv, hennes parti och ytterst väljarna att ta ställning till vad man anser om detta. 

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd: 

– Att Irene Svenonius deltar i debatten om sitt eget jäv är omdömeslöst. Det är fortfarande hennes man som granskas. Det visar att Moderaterna inte förstår sina egna problem med gränser, säger hon och fortsätter:

– Irene Svenonius sitter på dubbla stolar. Hon bör hålla armlängds avstånd från allt som har med NKS och konsulter att göra tills saken är utredd. Det borde både hon och moderaterna förstå själva.

En extern utredning om Karolinskas hantering av fakturor och konsulter har tillsatts av landstinget efter DN:s avslöjanden. 

Erika Ullberg (S) ställde under tisdagens fullmäktige frågan om den styrande alliansen har för avsikt att polisanmäla BCG och andra ansvariga på sjukhuset i konsulthärvan.

– Jag fick ett generellt svar om att polisanmälan kommer att göras om brott misstänks ha begåtts, men jag fick inte något svar på om huruvida man ansåg att brott kan misstänkas.

Det står ju alla fritt att polisanmäla, kommer ni polisanmäla?

– Det är ju redan medborgare som har polisanmält. Om landstinget också väljer att polisanmäla skulle det vara en stor sak, och jag tycker att det åligger den styrande alliansen, som hela tiden sitter på mer information än vad vi har, att ta ansvar och säga vad de anser i frågan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.