Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 18:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/svenonius-kraver-att-karolinska-haller-sin-budget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Svenonius kräver att Karolinska håller sin budget

Finanslandstingsråd Irene Svenonius är bekymrad över Karolinskas budgetunderskott men tror att fler chefer kan vara bra.
Finanslandstingsråd Irene Svenonius är bekymrad över Karolinskas budgetunderskott men tror att fler chefer kan vara bra. Foto: Alexander Mahmoud

Karolinska har gått en halv miljard back på bara ett år och personalen flyr. Finanslandstingsrådet meddelar nu att hon inte tänker skjuta till några extra pengar.

– Jag tänker ställa ännu högre krav på Karolinska att klara budgeten, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Karolinska gör enligt prognos ett underskott på en halv miljard kronor  i år. Finanslandstingsråd Irene Svenonius ser allvarligt på underskottet och kräver skärpning. 

– Jag förutsätter att Karolinska startar ett ambitiöst arbete för att få kontroll på ekonomin och vänder underskottet. Det kanske inte går att vända ett underskott på en halv miljard till noll på tre månader. Men fokus måste vara att klara 2019 års ekonomiska ramar, säger Irene Svenonius.

Handlar det om att du har varit för snål och anslagit för lite pengar?

– Nej, jag bedömer inte att deras ekonomiska ram är för snål. De har genomfört stora förändringar men dessa förändringar innebär också färre patienter. När man får ett minskat uppdrag måste man också jobba med verksamhetsförändringar som minskar kostnaden där det går. 

Så det blir inga extratillägg till Karolinska?

– Nej, Karolinska har fått nästan 600 miljoner mer under 2018, för att kapa vårdköer, för att klara sommaren och för personalsatsningar. Nej, jag kommer att ställa ännu högre krav på Karolinska att hålla budgeten.

Konsekvensen blir att personalen flyr, hur ser du på det?

– Jag bekymrar mig om att sjuksköterskor inte stannar på Karolinska, de behövs där. Jag förväntar mig att man jobbar mer med att göra sig attraktiv som arbetsgivare. Därför att ha fast anställda är billigare än inhyrda och bara dessa rekryteringar i sig kostar pengar. När det gäller läkare kan det vara så att de kanske bara flyttat dit vården tar vägen, till Danderyd eller Sös, det kanske inte handlar om personalflykt.

Vore det inte bättre att ha personalen med sig?

– Många medarbetare klagar på att det är otydligt vem som fattar beslut och vem som har budgetansvar. Jag kan se att det är ett problem. Den nya styrelsen har också identifierat det som en svårighet och ska genomföra förändringar med tydligare beslutsstrukturer. Det finns inga enkla vägar. Det handlar om dialog med ett närvarande ledarskap. 

Kan det vara hela modellen som är fel, antalet chefer har ökat med 30 procent?

– När det gäller beslutslutsstrukturer kan jag se problemet. Men om det är för mycket chefer vill jag först utreda. Många klagar över bristen på nära ledarskap i vården. Om Karolinska jobbar på ett nytt sätt med mer närmare ledarskap, att varje chef ska ha en rimlig mängd medarbetare för att kunna leda på ett bra sätt, då kan fler chefer vara något som gynnar vården.

Nu riktar barnläkare skarp kritik mot att nyfödda placeras i infektionskorridorer?

– Patientsäkerheten och var man placerar patienter måste de medicinskt kunniga avgöra. Om det är patientsäkert eller inte är inte jag person att avgöra. Vi har chefläkare, tema-läkare och en sjukhusdirektör som måste ta ansvar för hur vi tar hand om barnen på bästa sätt. 

Ännu en hög chef, Harald Blegen på Karolinskas tema cancer, sitter i styrelsen för ett bolag som Karolinska samarbetar med, vad anser du om det?

– Vi har högt ställda krav på bisysslor som ska rapporteras och godkännas. I detta fall har den godkänts, han är inte heller delägare i bolaget. Jag förutsätter att Karolinska har bedömt den efter landstingets regler om etik och moral och noterar att ledningen nu ska titta vidare på detta. 

– Jag tycker att vi ska ha högt ställda krav på etik och moral, att man inte får vara i inne verksamheter där man har krassa ekonomiska intressen, men inte så höga krav att kunskaper som finns inte kan användas för forskning och utveckling.

Behövs det tydligare kontroll och regler kring bisysslor?

– Vi har en tydlig policy att inte blanda våra roller i landstinget. Vi har också beslutat att vi ska ha en regelefterlevande chef på landstingsnivå som ska se över och följa upp regler både inom vård och trafik. Den personen rekryteras just nu, säger Irene Svenonius.

Oppositionen är också kritisk till Karolinskas budgethål som ger biverkningar i hela länets sjukvård, bland andra Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd:

– Det som oroar mig mest är kompetensflykten, att man tagit in en massa chefer, och att man inte fått ned vårdköerna. Man måste välja ny inriktning där man inte följer konsulternas oprövade och djupt ifrågasatta verksamhetsmodell för att återfå personalens förtroende och kontroll över ekonomin.

Socialdemokraterna anser att den nya verksamhetsmodellen borde skrotas.

– Jag tycker att man ska avskaffa den och göra förändringar. Det går inte att gå tillbaka och göra saker ogjorda, och det finns problem och utvecklingspotential i alla verksamhetsmodeller. Men den här lösningen är helt oprövad på ett universitetssjukhus och har inte varit till gagn för Karolinska, säger Erika Ullberg.

Läs mer: Karolinskas cancerchef sitter i bolag som sjukhuset samarbetar med

Rättelse 2018-10-20 22:55
I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att det prognostiserade underskottet gällde första halvåret av 2018.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.