Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Svenska polisbilar hittar skurkar på egen hand

Foto: Polisen

Polisens nya kamera gör det lättare att hitta bilar som körs olagligt. På bara en halvtimme identifierades 13 fordon i centrala Stockholm. Nu utrustas 100 polisbilar runt om i landet med kameror.

– De flesta kriminella åker inte lagligt. Det här blir ett effektivt system för att hitta dem, säger polisen Kristin Sällman till polisen.se.

Den nya ANPR-systemet – automatisk avläsning av nummerplåtar – består av en kamera som identifierar nummerplåtar och jämför dem med olika register. När systemet upptäcker en bil med brister hörs ett ljudsignal samtidigt som information om bilen och vilka brister den har kommer upp på en skärm. Brister kan till exempel vara om bilen har körförbud, om den är oskattad, avställd eller oförsäkrad.

Trafikpoliserna Monika Ferm och Joakim Svensson har använt det nya systemet i tre veckor.

Under en halvtimme mitt på dagen en vanlig onsdag i februari passerade 100 bilar på Polhemsgatan utanför polishuset i Stockholm. 13 fordon hade brister, nio av dem hade körförbud, två var avställda och två var oförsäkrade.

– Vi älskar det här systemet. Det hjälper oss att välja vilka fordon vi ska stoppa för en närmare kontroll. Vi upptäcker mycket mer felaktigheter och brister på bilar i trafiken än vi gjorde innan, säger Monika Ferm och Joakim Svensson.

När de får en träff följer de efter bilen och stoppar den. Vid kontroller upptäcks ofta också annan kriminalitet, till exempel att föraren saknar körkort, är drogpåverkad eller bär kniv.

– Vi kontrollerar körkort och nykterhet, förklarar varför vi har stoppat fordonet och vad det är för fel eller brist på fordonet och skriver ut böter, säger Monika Ferm.

Föraren kan förneka att bilen har brister och då skriver polisen istället en anmälan som skickas vidare till åklagare.

Hit kommer de 100 ANPR-systemen

Polisregion Nord

Gällivare, Härnösand, Järpen, Kalix, Luleå, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik, Östersund.

Polisregion Mitt

Bollnäs, Hudiksvall, Sandviken, Uppsala

Polisregion Bergslagen

Arvika, Borlänge, Fagersta, Falun, Karlskoga, Karlstad, Kristinehamn, Köping, Mora, Sala, Torsby, Västerås, Örebro.

Polisregion Stockholm

Huddinge, Sollentuna, Solna, Stockholm, Södertälje, Visby.

Polisregion Väst

Alingsås, Falkenberg, Göteborg, Halmstad, Kungsbacka, Lidköping, Mölndal, Skara, Trollhättan, Vänersborg.

Polisregion Öst

Eksjö, Eskilstuna, Jönköping, Katrineholm, Nyköping, Värnamo.

Polisregion Syd

Helsingborg, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Kristianstad, Ljungby Lund, Malmö, Oskarshamn, Ronneby, Tingsryd, Västervik, Växjö, Ystad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.