Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Sverige har fel huvudstad”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholm ligger inte tillräckligt centralt och har för dåliga kommunikationer. Regeringen borde därför utreda om Stockholm borde befrias från att vara huvudstad. Det föreslår riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) i en motion.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad” skriver Lotta Olsson i en motion, enligt SR.

Andra skäl att byta huvudstad är att Stockholm har för dåliga kommunikationer och att hela Sverige behöver tillgång till statliga institutioner, anser hon.

”Finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad” skriver hon vidare.

Lotta Olssons motion är en av 2901 som kommit in under den allmänna motionstiden, som gick ut den 10 november. Sannolikheten att hon får gehör för sitt förslag är dock liten, 1,6 procent av motionerna fick ja förra året, enligt SR.

Frågan vilken stad som ska ersätta Stockholm som huvudstad passar dock riksdagsledamoten på. Själv är Lotta Olsson från Örebro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.