Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sverigedemokrat vill hoppa av efter överfall

Sverigedemokraternas press­ekreterare Martin Kinnunen blev misshandlad på nationaldagen. Sedan dess har han inte arbetat och tror inte heller att han kommer att återgå till sin tjänst efter den senaste attacken mot honom.

– Jag måste erkänna att jag inte vill återvända igen, sa Kinnunen under gårdagens rättsförhandling.

Sverigedemokraternas pres­sekreterare Martin Kinnunen blev misshandlad på nationaldagen. Sedan dess har han inte arbetat och tror inte heller att han kommer att återgå till sin tjänst efter den senaste attacken mot honom.

På nationaldagskvällen, dagen före EU-valet, hade Martin Kinnunen (SD) och hans flickvän sett på fotboll hos en kompis. Sedan gick de vidare till Humlegården innan de satte sig på tunnelbanan hem.

Samtidigt var en grupp personer, som enligt åklagaren Jens Nilsson tillhör den autonoma vänstern, ute på stan. Av sms som hittats i beslagtagna mobiler framgår det hur gruppen sökte ”fula” personer som rörde sig i Stockholmsområdet.

Vid midnatt upptäckte Kinnunen hur någon iakttog honom på tunnelbanan.

– Vi fattade att det var något farligt på gång, vittnade Kinnunen i gårdagens förhandling i Södertörns tingsrätts säkerhetssal.

Vid spärrarna på Gullmarsplans tunnelbanestation blev både han och flickvännen misshandlade, troligtvis med ett knogjärn. De fick motta sparkar när de låg ner. Paret har tidigare attackerats, i dag har han skyddade personuppgifter.

– Jag har trappat ned mitt offentliga engagemang eftersom jag vill minska hotbilden mot mig och min familj.

Efter händelsen på nationaldagen har Martin Kinnunen, 26, inte arbetat alls. Han överväger nu att sluta som partiets pressekreterare och trappa ned politiken.

– Det är en latent hotbild som ligger bakom. Den blir mer verklig om man utsätts för det här. Det värsta är att jag inte vet om jag kan fortsätta med det jobb jag brinner för, vittnade han under onsdagen.

Samtliga tjugo åhörarplatser i säkerhetssalen var fyllda under rättegångens första dag. Redan vid första vittnesförhöret stötte åklagaren på problem.
Vittnet, en ung man, berättade för polisen direkt efter misshandeln den 6 juni att han sett tre kvinnor sparka mot huvudet på en liggande man, som blödde från ansiktet.

Men på onsdagen mindes vittnet inte längre något av det och kunde inte peka ut någon av de tre åtalade kvinnorna. Åklagaren pressade mannen och frågade om någon försökt påverka honom inför rättegången, vilket inte var fallet, enligt det unga vittnet.
Samtliga tre kvinnor, alla i 20-årsåldern, nekar till anklagelserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.