Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i Stadshuset

Other: Suvad Mrkonjic/XP/SCANPIX

Moderaterna och Miljöpartiet backar kraftigt, Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sitt stöd och skulle få en vågmästarställning i Stockholms stadshus om det vore val i dag. Det visar DN/Ipsos väljarbarometer ett år före valet.

– Vi ser ut att vara på väg mot en situation i Stockholms kommunfullmäktige som påminner om dagens riksdag. Det talar för att det blir en besvärlig situation, mycket kan hända fram till valdagen men om dagens opinionsläge står sig tappar de rödgrönrosa sin majoritet, säger Ipsos analyschef David Ahlin.

De rödgrönrosa samlar tillsammans 46 procent jämfört med 50 procent i valet 2014. De har i dag 53 av 101 mandat i kommunfullmäktige. Allianspartierna samlar tillsammans 43 procent, ungefär oförändrat jämfört med 2014 års valresultat.

Väljarbarometern indikerar att det kan bli ett ganska dramatiskt val för flera partier.

– Det har varit ett händelserikt år i rikspolitiken med stora opinionsskiften, det slår igenom även i kommunalvalet i Stockholm. Om det vore val i dag så har två partier – Centern och Sverigedemokraterna – mer än fördubblat sitt stöd, samtidigt som Moderaterna och Miljöpartiet har gått kraftigt tillbaka. Väljarbarometern indikerar att det kan bli ett ganska dramatiskt val för flera partier, säger David Ahlin.

Stödet för Moderaterna i kommunvalet skattas till 21 procent, en minskning med sex procentenheter jämfört med valresultatet. Samtidigt ökar stödet för Centerpartiet från valresultatet 4,7 procent till dagens elva procent.

Läs mer: SD och C framåt i kyrkovalet med högsta valdeltagandet på 67 år

– Det är intressant att titta på en historisk jämförelse: När det gäller M får vi gå tillbaka till 1970 för att hitta ett sämre resultat, C har haft ett oerhört svagt stöd i Stockholms stad, ofta under 4 procent, senast de hade ett bättre resultat var 1976.

En Annie Lööf-effekt?

– Det är bara en hypotes, men jag tror att Centerns lokala företrädare i Stockholm fortfarande är okända för de flesta. Stockholmscentern dras med av framgångar på riksplanet och har möjlighet att göra sitt bästa val sedan 1970-talet. Det motsvarande gäller för M, det som har hänt på riksplanet skadar och slår mot Moderaterna i Stockholm, säger David Ahlin.

Stödet för Liberalerna skattas till nio procent, oförändrat. Även stödet Kristdemokraterna är oförändrat, två procent.

Socialdemokraterna får 22 procent i DN/Ipsos undersökning, även det oförändrat jämfört med valresultatet.

– S har under en ganska lång tid legat rätt stabilt strax över 20 procent, i valet 1970 fick de 42,5 procent av rösterna i Stockholms stad.

Miljöpartiet får sju procent jämfört med valresultatet 14,3 procent.

– MP är det parti som har tappat mest sedan valet, stödet har halverats på tre år. Rikspolitiken är säkert en faktor även här, men man kan inte helt bortse ifrån att det finns en del väljare i Stockholm som har koll på den lokala politiken. Men det är svårt att spekulera i hur stor kännedom det finns om vad politikerna uträttar lokalt, säger David Ahlin.

Stödet för Vänsterpartiet skattas till 13 procent, klart över senaste valresultatet som var 8,9 procent.

– V är just nu fyra procent över valresultatet, om de kan hålla i det kan de göra ett mycket bra val, 13 procent är bättre än något val sedan 1973, säger David Ahlin.

Läs mer: SD ökar: ”Vårt stöd kommer att öka enormt”

Sverigedemokraterna får 11 procent av rösterna i väljarbarometern. Jämfört med valresultatet 5,2 procent har stödet för SD mer än fördubblats och partiet skulle få en vågmästarställning i Stadshuset.

Om vi får en situation där varken de rödgrönrosa eller alliansen lyckas bilda majoritet ökar möjligheterna att en annan konstellation av partier tar över.

– Om vi får en situation där varken de rödgrönrosa eller alliansen lyckas bilda majoritet ökar möjligheterna att en annan konstellation av partier tar över. Det ser ut som om FI och KD försvarar sitt stöd, men om de kommer in eller inte blir intressant för frågan om vad det kan bli för ny koalition i Stadshuset, säger David Ahlin.

Fakta.Undersökningen

Undersökningen baseras på 1.215 intervjuer genomförda den 6 till 13 september 2017, 700 digitala intervjuer i slumpmässigt rekryterad panel samt 515 telefonintervjuer med slumpmässigt urval. Den fråga som ställdes var ”Om det var kommunalval i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.