Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sveriges största flygplats obevakad efter lastbilsattacken

Foto: Alexander Mahmoud

Arlanda och hamnarna i Stockholm var helt obevakade av tullen på kvällen efter lastbilsattacken. Det kan DN berätta.

Tullverket är ansvarigt för att övervaka godstrafik över rikets gränser. Myndigheten är en del av totalförsvaret och har en skyldighet att hålla beredskap i samband med allvarliga kriser, till exempel ett terrordåd. Tullen har vapensökshundar och särskilt utbildad personal för hot från bland annat kemiska, nukleära och kemiska ämnen.

Dagens Nyheter kan i dag berätta att Arlanda och hamnarna i Stockholm var helt obevakade av Tullverket efter terrordådet på Drottninggatan, under totalt drygt 15 timmar. Inte någon tulltjänsteman var i tjänst vid gränserna i Stockholms län, enligt DN:s källor. 

– Det är mycket allvarligt eftersom Tullverket dessutom ingår i flygplatsens skyddsorganisation ifall det skulle hända något dåd på Arlanda, säger en av uppgiftslämnarna.

Tullverkets ledning bekräftar för DN att det inte fanns någon yttre personal i tjänst i länet mellan klockan 20.00 på fredagen och 11.15 på lördagen.

– Vi kommer se över våra egna rutiner och göra en utvärdering av hur det har gått till, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm.

Bakgrunden är att personalen som tjänstgör på Arlanda flygplats begärde att få bära vapen för att kunna försvara flyplatsen om ett dåd skulle ske där. Vakthavande befäl beviljade att personalen, som vanligtvis är obeväpnade, skulle få bära tjänstevapen. Men strax därefter backade Tullverkets ledning med hänvisning till myndighetens föreskrifter.

Då beslutade skyddsombudet om skyddsstopp och samtliga tulltjänstemän i Stockholms län gick hem.

– All yttre personal kallades hem. Från kl 20 hade vi ingen tullkontroll i vårt län. Det är något som inte är riktigt bra, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm.

Hur ser du på att Sveriges största flygplats saknade tullövervakning efter ett terrordåd i huvudstaden?

– Det känns väldigt olustigt att vi släppte all kontrollverksamhet under denna period. Det känns inte tryggt för samhället. Samtidigt förstår jag att personalen känner sig orolig.

Runt 11.15-tiden på lördagen hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet och Tullverkets personal kunde återgå till sitt jobb.

Tulltjänstemännen ska inte förväxlas med säkerhetskontrollen på en flygplats. Tullens uppgift är främst att övervaka in- och utgående varor och gods.

– Vårt uppdrag är inte att rent fysiskt jaga terrorister, säger Mikael Lindgren.

Men Tullverket kan alltså assistera vid en krissituation på begäran av polisen. Det skulle till exempel kunna vara att förstärka den inre gränskontrollen. Vid tillfället begärde polisen aldrig någon sådan hjälp.

Nu vill Liberalerna att Tullverkets generaldirektör Therese Mattson kallas till justitieutskottet för att frågas ut om beslutandet att införa skyddsstopp.

Läs mer: Efter attentatet – L vill kalla Tullverkets generaldirektör till förhör.

DN publicerade på tisdagskvällen en granskning av samhällets insatser de första timmarna efter terrordådet. Myndigheterna förberedde sig tidigt på en andra attack. Samtidigt visade kartläggningen att polis och ambulans var mycket snabbt på plats vid Drottninggatan.

I attacken dödades Lena Wahlberg, Maïlys Dereymaeker, Chris Bevington och 11-åriga Ebba Åkerlund. 15 personer skadades, varav fyra allvarligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.