Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sveriges-storsta-overgangsstalle-for-djur-kan-byggas-soder-om-stockholm/

STHLM

Sveriges största övergångsställe för djur planeras söder om Stockholm

Illustration av hur ekodukten kommer att se ut enligt Trafikverkets planering. Foto: Trafikverket

Söder om Stockholm ska Tvärförbindelse Södertörn byggas – och nu även Sveriges största ekodukt, ett övergångsställe för djur.

– Det är extra viktigt att vi skapar hållbara lösningar för alla, oavsett om det handlar om människor eller djur, säger Ulrica Nilsson, projektchef i ett pressmeddelande.

Det kommande vägbygget av Tvärförbindelse Södertörn kommer nu även att innefatta planeringen av en av Sveriges största ekodukter, det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Tanken är att det ska skapas en bra miljö för både växter och djur i anslutning till den nya leden, och att antalet viltolyckor på vägen ska minska.

– Vi ska bygga en väg i ett naturkänsligt område. Då är det extra viktigt att vi skapar hållbara lösningar för alla, oavsett om det handlar om människor eller djur och växter, säger Ulrica Nilsson, projektchef för Tvärförbindelse Södertörn i pressmeddelandet.

Ekodukten, något som kan liknas vid ett övergångsställe för djur kommer att gå som en bro över tvärförbindelsen. På bron skapas ett naturlandskap som ska likna omgivningen med buskar, träd och stenpartier, för exempelvis kräldjur.

Illustration av ekodukten. Vid en passage under vägen vid Rudans naturreservat kommer Sörmlandsleden att passera. Foto: Trafikverket

Syftet är att upplevelsen av landskapet inte ska brytas så att djuren inte avskräcks när de ska ta sig över från den ena till den andra sidan. Ekodukten kommer att placeras i anslutning till Flottsbro friluftsområde och naturreservatet Gömmaren.

Bron blir omkring 90 meter lång och 60 meter bred, eftersom stora djur som älgar inte ska avskräckas från att passera.

– För oss som jobbar med miljöfrågor har det varit viktigt att skapa bättre möjligheter för djur att röra sig fritt i området än de har i dag. Det blir dessutom en säkrare miljö för alla trafikanter när risken för viltolyckor minskar, säger Annika Cala, miljöspecialist på Trafikverket i pressmeddelandet.

Också människor är välkomna att använda ekodukten, det planeras för en gång- och cykelbana på ena sidan, men den kommer i första hand att anpassas efter växter och djur.

Ytterligare ett antal mindre djurpassager kommer också att byggas längs med tvärförbindelsen så att vägen inte blir ett hinder för att djuren ska kunna röra sig i området.

Läs mer: Rekordmånga viltolyckor 2018

Läs mer: Tvärförbindelse Södertörn blir dubbelt så dyr