Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SVT: Inget bolag vill bygga nya polishuset i Rinkeby

En ny polisstation är planerad att öppna i det hårt brottsdrabbade Rinkeby till sommaren. Men inget byggföretag har hittills lämnat in anbud. De vågar inte av säkerhetsskäl, uppger källor till SVT Nyheter.

— Det är alldeles för farligt att bygga en polisstation i området, säger flera poliser som vill vara anonyma till SVT.

Efter att sedan 2014 helt saknat lokal i Rinkeby beslutade Polismyndigheten att flytta tillbaka till stadsdelen i Södra Järva. En fastighet på 7.000 kvadratmeter nära centrum ska byggas om med plats för 240 polisanställda som enligt planen skulle ha flyttat in i sommar. 130 av dem ska vara i yttre tjänst.

— Boende i Södra Järva har rätt till en trygg miljö, sade regionpolischef Ulf Johansson till DN i samband med att man fattade beslutet om polishuset.

Men bygget har fortfarande inte påbörjats. Inga anbud har inkommit och slutdatumet för upphandlingen har därför förlängts i flera omgångar. Enligt SVT Nyheter beror förseningen på att byggföretagen inte vågar arbeta i området.

Enligt polisen skulle det krävas bevakning dygnet runt.

— Det handlar både om risk för stölder men också hot mot personalen som ska jobba på bygget, säger en polis till SVT.

Polisens upphandlingsenhet vill inte kommentera förseningen utan hänvisar till sekretess. Fastigheten ägs av allmännyttiga Familjebostäder, men inte heller där vill man kommentera varför bygget har dragit ut på tiden.

I nuläget kan ett nytt polishus stå klart tidigast 2019.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.