Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/svt-publicerar-overvakningsfilm-fran-sprangningen/

STHLM

SVT publicerar övervakningsfilm från sprängningen

00:45. SVT publicerade en övervakningsfilm på sprängningen på Östermalm.

Gärningsmännen bakom det kraftiga sprängdådet på Östermalm i helgen kan ha fastnat på en övervakningsfilm. På torsdagen publicerade SVT bilder från en övervakningskamera som visar händelseförloppet på gatan sekunderna innan det smäller.

Övervakningsfilmen som SVT lagt ut visar hur en silverfärgad bil stannar till på Taptogatan på Östermalm runt 01.10 på natten den 13 januari. En person går bort mot Gyllenstiernsgatan. På vägen tillbaka skyndar sig personen, och bilen åker därifrån. 

Efter drygt 40 sekunder smäller det så att övervakningskameran skakar. På torsdagen publicerade SVT filmen, som man menar visar händelseförloppet vid sprängningen. 

– Vi har gjort en journalistisk bedömning, jag tycker att det är en misstänkt gärningsman man ser. Det skulle vara mycket osannolikt att det är en annan bil på platsen. Personen skyndar sig tillbaka och att det smäller 42 sekunder senare, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef på SVT Nyheter Stockholm.  

På övervakningsfilmen är det svårt att se detaljer, man ser till exempel inte registreringsnummer på bilen, och inte heller några närmare signalement på den troliga bombmannen. Bilen är en silverfärgad av sedantyp. 

– Jag tycker att det ser ut som en Audi, men det är en gissning, säger Geronimo Åkerlund. 

Enligt SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala har filmen lämnats till polisen. Hon bekräftar för SvD att det gjordes för ett par dagar sedan. 

– Alla filmer av händelseförloppet är intressanta, inklusive den här säger Ola Österling på Stockholmspolisen.

Filmen ingår sedan en tid tillbaka i utredningsmaterialet.

Explosionen på Östermalm har av polisen beskrivits som den kraftigaste som någonsin ägt rum i Stockholmsområdet. Alla lägenhetsdörrar i entréplan sprängdes bort och boende i huset fick vada genom bråte för att ta sig ut. 

Många fick lämna bostäderna i nattkläderna, och det var oklart när de skulle få komma tillbaka.  

Den tekniska undersökningen visar att detonationen ägde rum utanför entrén till huset, inte inne i själva trapphuset.