Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Swedavia: Stockholm kan få Europas lägsta flygkapacitet

Att lägga ned Bromma flygplats 2022 blir ett hårt slag mot flygtrafiken i Stockholm, anser Swedavia som driver flygplatserna.

– Arlanda har inte kapacitet att byggas ut så snabbt även om vi skulle vilja, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Swedavia.

Bromma flygplats trafikeras i dagsläget framförallt av inrikesflygen. Vid en nedläggning måste dessa flyg omdirigeras och Arlanda byggas ut. Men Arlandas framtid är i dagsläget inte heller glasklar.

Om en månad väntas Mark– och Miljödomstolen komma med besked om Arlandas framtid. I en första instans beslutades att Arlandas kapacitet måste bantas med 40 procent. Kommer Mark– och Miljödomstolen med samma besked samtidigt som Bromma ska bort innebär det att Stockholm hamnar i Europas absoluta bottenskikt vad gäller flygkapacitet.

– Det är värsta möjliga scenario om Bromma läggs ned och Arlandas kapacitet måste sänkas samtidigt, säger Klas Nilsson.

Swedavia efterlyser ett helhetsperspektiv på flygtrafiken och påpekar att båda Stockholmsflygplasterna är viktiga för Sverige.

– Vill staden lägga ner accepterar vi det men det är en natonell fråga för regeringen att ta ställning till, säger han.

Läs mer: Rödgröna majoriteten vill stänga Bromma

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.