Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”T-banan blir klar tidigast 2025”

Anders Sundström, DN:s Stockholmsreporter, svarar på tre frågor om utbyggnadsförslaget av tunnelbanan till Nacka.

Hur lång tid tar det att bygga ut Nacka-linjen?

– Själva bygget tar 7–8 år. I dag tar planering, projektering och alla lagliga processer för ett sådant här stort bygge minst lika lång tid. Det skulle betyda att tunnelbanan kan invigas 2027–2030. Men det pågår arbete på att förkorta planeringsprocessen i regeringskanslierna. Om de leder till förändringar kanske det betyder att tunnelbanan blir klar 2025.

Har staden de miljarder utbyggnaden kostar?

– Tunnelbanebygget kommer att gå något i stil med 13–15 miljarder. Först när en grundlig förstudie är gjort finns en mer exakt prislapp. Staten kommer att betala en del av miljarderna och landstinget en del. Nacka och Stockholm kommer också att bidra med pengar.

Kommer överenskommelsen att bli blocköverskridande?

– Ja. Redan i förstudien ska de politiska styrgrupperna vara blocköverskridande. Oppositionen - främst Socialdemokraterna – har varit mycket kritiska till att tunnelbanebygget inte skyndats på. Det vore därmed politiskt självmål att ställa sig utanför en blocköverskridande styrgrupp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.