Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Tacka ja eller vänta”

Sofia Åsell och Jens Peterson-Bergers dotter Henny.
Sofia Åsell och Jens Peterson-Bergers dotter Henny. Foto: Paul Hansen
Sofia Åsell och sambon Jens Peterson-Berger fick inte förskoleplats till sin dotter på ett enda av sina fem förstahandsval. Kommunen gav dem i stället en plats på en scien­tologi­förskola.

– Om vi inte tackade ja till det så skulle det dröja år innan vi skulle få plats, säger Sofia Åsell.

Det har varit en lång och segdragen process att hitta förskola till Henny. Familjen hade först en privat förskoleplats tingad från och med januari. Men när de kom tillbaka från en resa vid årsskiftet hade personalen gett bort den till någon annan. Föräldrarna ställde sig då direkt i Stockholms kommunala dagiskö där de rangordnade fem tänkbara förskolor för dottern.

Men när kommunens garantitid på tre månader löpt ut erbjöds de i stället plats på en helt annan förskola, Måsen i Enskededalen.

– Kommunen verkade inte veta vad det var för dagis. De sa bara att det var en privat förskola som tog emot garantiplatser och följde läroplanen, säger Sofia.

När information damp ned i brev-lådan stod det att förskolan använde sig av studietekniken Applied Scholastics. När Sofia sökte på internet fick hon fram att det var scientologins grundare L Ron Hubbards utbildningsmetod. Applied Scholastics varumärke ägs av Association for better living and education (ABLE), som är en underorganisation till Scientologikyrkan.

Men det här var inte vad föräldrarna ville ha.

– Vår önskan var att hamna i ett helt vanligt kommunalt sekulariserat dagis, säger Jens.

Sofia ringde upp kommunen och frågade om alternativ. Svaret hon fick var att om de inte tog den här platsen kunde det ta år innan de fick plats på någon av de övriga förskolorna.

Hur kändes det?

– Det var jätte-, jätte-, jättejobbigt.

Sofia och Jens ville inte placera Henny i förskolan men samtidigt var det en omöjlighet att fortsätta stanna hemma.

– Vi har slut på våra föräldrapengar och jobbar skift för att få det att gå ihop. Vi hade ingen annan valmöjlighet än att tacka ja.

Vid första mötet berättade före-ståndarinnan att förskolan är knuten till scientologkyrkan och att utbildningsmetoden främst går ut på två saker:

Att låta barnen lösa sina konflikter själva via kommunikation.

Att respektera barnens ägodelar.

Sofia och Jens lämnade förskolan lika frågande som när de kom.

– Jag vill inte döma ut scientologmetoden innan jag har sett den i praktiken. Men jag blev lite rädd för vad det kunde betyda, säger Sofia.

De tycker att det är konstigt att kommunen har placerat Henny på ett scientologdagis, eftersom rörelsen är så ifrågasatt.

– Det känns inte rätt men nu får vi prova och se, vi är beroende av dagiset. Den 9 maj ska Henny skolas in.

Föräldrarna har upprepade gånger sökt sin handläggare på kommunen men ingen har ringt upp och Kontaktcenter vägrar att lämna ut handläggarens nummer. Inte heller när DN ringer får vi nummer till handläggaren.

Fakta:Platsgaranti för barn på förskolor

2008 infördes ett gemensamt kösystem för alla förskolor i Stockholm dit även privata kan ansluta sig.

Stockholms platsgaranti innebär att barn över ett år garanteras en förskoleplats a) senast inom tre månader från månadsskiftet då ansökan lämnats in eller b) senast under den månad som angivits i ansökan om den ligger längre fram i tiden.

Om man efter tre månader inte fått plats på något av sina fem val kan man välja att a) tacka ja till den erbjudna garantiplatsen b) tacka ja till garantiplatsen och fortsätta köa till de andra valen c) tacka nej och fortsätta köa.

När man fått en garantiplats är garantitiden förbrukad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.