Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Täckningen i t-banan ska förbättras

Foto: Thomas Karlsson

Mobiltäckningen i tunnelbanan ska bli bättre och mer heltäckande. Ett nytt avtal med mobiloperatörerna ska ge resenärerna bättre nätkontakt – och SL 6-6,5 miljoner om året.

Det går att prata i mobilen och surfa i tunnelbanan. Men nätet är lite ålderstiget och det finns en del luckor. Den mest kända är vid Slussen och Gamla stan där de flesta av oss nog tappat kontakt med nätet eller haft stora störningar i mobilen. Det finns 2G-nät och 3G-nät i tunnelbanan, men de avtal som finns i dag är avtal med fasta avgifter och bundna till de olika mobiloperatörerna. På nästa möte ska landstingets trafiknämnd besluta om nya avtal för mobiltrafiken i tunnelbanan. De nya avtalen ska vara teknikneutrala och operatörsneutrala.

– Vi vill ha avtal som gör att vi kan få in ett 4G-nät och att vi sedan kan få nya generationers nät utan att göra nya avtal och vi ska kunna få in nya operatörer utan att behöva skriva helt nya avtal varje gång, betonar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

De nya avtalen ska även göra att de luckor som finns där mobiltäckningen är dålig ska kunna täppas igen. Avtalen ska skrivas på tio år med två års uppsägningstid. För de tio åren räknar SL med att få in 60 - 65 miljoner.

Tunnelbanan har i dag troligen den näst sämsta mobiltäckningen i kollektivtrafiken i huvudstadsområdet. På en del busslinjer utanför staden där det är långt mellan mobilmasterna kan täckningen vara sämre. På pendeltågen finns också en del luckor där mobilerna ibland lägger av. Där pågår förhandlingar mellan SL och Trafikverket om hur mobilnätet ska göras säkrare och vem som ska betala. Norrtäljebussarna och Waxholmsbåtarna har egna nät som - i alla fall när de fungerar - medger både nätsurfning och filmtittande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.