Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tafsandet pågår överallt, varje dag, hela tiden

Arbetar mot tafsande och andrta övergrepp. Vida William-Olsson, trygghetskordinator Leila Baksi, Mattias Jämtoft, Clara-Fia Tapper Karlsson, Summur Olofsson och Hanna Dinnetz. Anna Krook Strömberg och Martin Tisäter är skymda.
Arbetar mot tafsande och andrta övergrepp. Vida William-Olsson, trygghetskordinator Leila Baksi, Mattias Jämtoft, Clara-Fia Tapper Karlsson, Summur Olofsson och Hanna Dinnetz. Anna Krook Strömberg och Martin Tisäter är skymda. Foto: Nicklas Thegerström

Sexistiska attityder och en normförskjutning bland ungdomar var starten på skolprogrammet ”Respekt och självrespekt”.

– Tafsandet på We are Sthlm framställdes som helt nytt, som om det aldrig hade hänt förut. Men det händer hela tiden, varje dag, överallt, i t-banan, i skolan, på fester, säger Anna Krook Strömberg.

Hon är en av de ungdomar som arbetar med programmet ”Respekt och självrespekt”, vilket startade som en följd av att Stockholm stad noterat att det under flera år förekom övergrepp på festivalen We are Sthlm. Inför festivalen 2015 genomfördes därför flera åtgärder, bland annat hade programmet ett tält i Kungsträdgården.

– Det var en tuff attityd i början bland de som kom in i tältet men när de började tänka till hände det något. Du får en tankeställare när du ska svara på frågan ”Är det okej att ta på någon som inte vill det”, säger Clara-Fia Tapper Karlsson, en av ungdomarna.

Hösten 2013 rapporterade polisen om ovanligt många fall av gruppvåldtäkter där både offer och gärningsmän var under 18 år – och att många av dem ansåg att det som hänt var ett normalt sexuellt beteende, att om en tonårsflicka väljer att ha sex med en pojke är det underförstått att hon är tillgänglig för fler.

Högstadieskolorna vittnade om ett grovt sexualiserat språkbruk och sexistiska attityder bland eleverna.

– Det har skett en normförskjutning och attitydförändring hos ungdomarna, de tycker att kränkningar som många flickor dagligen utsätts för är normalt och något man får acceptera, säger Leila Baksi, projektledare för ”Respekt och självrespekt”.

Under hösten har ungdomarna i programmet varit ute på skolor och pratat med elever.

Att bli tafsad på är inte konstigt, eller speciellt för festivaler, menar Hanna Dinnetz, en annan av ungdomarna i projektet.

– Men nu har det trappats upp och gått över styr och vi måste sätta stopp, säger hon.

– Grabbarna fattar inte riktigt vad de håller på med, de kopplar inte att det inte är okej att göra vad man känner för. Det är så normaliserat att ingen ser problemen, säger Mattias Jämtoft.

De ska ha ett tält i Kungsträdgården i sommar igen.

– Vi vill få folk att tänka en extra gång, och vi ska finnas i parken, unga som andra unga kan prata med, säger Anna Krook Strömberg.

Det finns höga trösklar, är de överens om, för att vända sig till polisen eller andra vuxna om man har blivit utsatt för något. Det handlar om skuld, om att inte bli kallad skvallerbytta, en osäkerhet om vad som händer sedan och att alltihop blir för stort.

– Gränsen mellan ungdomar och vuxna är rätt skarp, det finns mycket man inte säger till vuxna, säger Clara-Fia Tapper Karlsson.

Pratar ni inte om sexism och attityder i skolan?

– Det känns som om skolan inte tar det på så stort allvar, de lägger i alla fall inte mycket tid på det, säger Martin Tisäter.

Leila Baksi är nyligen utsedd till stadens trygghetskoordinator och ska nu sprida programmet ”Respekt och självrespekt” över hela Stockholm.

Varje grupp åttondeklassare ska ha tre träffar och prata om normer, samtycke, ansvar och ömsesidighet och få konkreta råd och tips.

– Min hjärtefråga är att få bort mörkertalet, att många anser att ”så här är det” om sexuella kränkningar, att det är en norm att ställa upp på vissa saker. Nej, så här är det inte! säger Leila Baksi.

Fakta.400 utbildade i pilotprojektet

Under 2015 har fyra högstadieskolor deltagit i programmet, Mälarhöjdens skola, Blommensbergsskolan, Fruängsskolan samt Aspuddskolan. Totalt har cirka 400 elever genomgått utbildningen.

Projektet sprids nu till hela staden och startar den 1 april. Den nyligen tillsatta trygghetskoordinatorn Leila Baksi ska specifikt ha ansvar för sexuella ofredanden.

Under festivalen We are Sthlm arbetade ungdomarna med festivalens värdegrund och höll i miniutbildningar för besökare. Sammanlagt utbildades cirka 3 500 unga och vuxna i tältet som ”Respekt och självrespekt” hade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.