Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/taltlagret-i-solna-har-tagits-ned/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tältlägret i Solna har tagits ned

På onsdagsmorgonen togs tältlägret i Solna ned. 

Det är Solna stad som har begärt hjälp av polisen för att avhysa de flyktingar som tältat utanför sina tidigare bostäder.

– Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger Josef Alheraki.

Det var i fredags som ett femtontal nyanlända byggde en mindre tältstad utanför sina tidigare bostäder på Bredkilsbacken i Solna. Tälten är en protest mot att de kastas ut i hemlöshet. 

Nu står de och följer kommunens anställda som plockar ihop de blå tälten och lastar skräp på en lastbil vars gula saftblandare lyser upp den gråmulna morgonen. Flera poliser är också på plats för att avhysa de protesterande. 

– Det råder campingförbud i Solna stad och därför har man begärt hjälp med att få bort tälten, säger polisens insatsledare Klas Petersson, och tillägger att det har upprättats en anmälan om brott mot ordningslagen.

När polisen anlände till platsen vid 07-tiden var det tomt i tälten.

– Men de har uppgett att de bor här, säger Klas Petersson.

Läs mer: Efter två år tvingas Josef bo i tält – får inte förlängt kontrakt

Josef Alheraki berättar att de nu diskuterar om de ska hitta en annan plats för tälten – eller sova på tunnelbanan. De senaste nätterna har de varvat tältandet med att sova hos kompisar inne på barackerna. Men om en månad kommer även kompisarna tvingas flytta därifrån.

– Vi får ingen hjälp av kommunen, säger Josef Alheraki.

Solna stad har tidigare meddelat att de inte kommer att lösa bostadsproblemet åt de personer som fått besked att de inte får bo kvar i barackerna som byggdes under flyktingkrisen med start 2015. 

– Vi skrev kontrakten utifrån den tid som de nyanlända är i etableringsfasen, alltså två år. Sedan behövs deras lägenheter till nya nyanlända, bara i år fler än 200 i Solna, har pressansvarig Rasmus Sandsten tidigare sagt till DN.

Josef Alheraki säger att det är svårt att fokusera på att leta bostad samtidigt som man ska etablera sig i ett nytt land och lära sig ett nytt språk. Men han har försökt, han står i bostadskön och har sökt en studentlägenhet, men det senare alternativet tar bara emot högskole– eller universitetsstuderande. 

En annan av männen berättar att han har sökt bostad hos 32 hyresvärdar från norr till söder utan att få napp.

– De vill inte hyra ut till mig eftersom jag saknar inkomst, säger han uppgivet. 

Mekhlet Alhussain har bostad men är på plats för att stötta sina vänner. Han är kritisk till att politikerna i Solna inte ens försöker hitta en lösning på problemet, som kommer att förvärras ytterligare när kontrakten för hundratals nyanlända som bor i barackerna löper ut de närmaste månaderna, befarar han. 

– Det kommer att bli en katastrof här då. Efter etableringsstödet finns det ingen som ger oss någon hjälp, säger Mekhlet Alhussain. 

Solna stad har tidigare sagt att alla har möjlighet att via socialjouren få hjälp med ett tillfälligt boende, på härbärge eller liknande under några dagar. Men för att få det måste männen själva vända sig dit. 

Enligt de tältande männen ska Solna stad komma till Bredkilsbacken på onsdagskvällen för att diskutera deras situation. Hoppet om att mötet ska leda till en lösning är liten bland dem som finns på plats på morgonen. 

– Jag tror inte att kommunen gör något, säger Mekhlet Alhussain.

Han har tidigare bott i modulhusen men är i dag bosatt i en grannkommun. Mekhlet Alhussain är också medlem i Miljöpartiet och deltog bland annat i valrörelsen för Solnadistriktet, men i dag är han här som privatperson, säger han.

– Jag är här för att hjälpa mina vänner och inte som representant för Miljöpartiet.

Även kommunalrådet och gruppledaren för Miljöpartiet i Solna Bernhard Huber understryker att partiet inte har någon koppling till aktionen i Bredkilsbacken. Att tvåårsregeln för personer som fått bostad inom etableringsuppdraget skulle medföra problem för vissa är inget som förvånar honom. MP i Solna har tidigare uttryck att partiet tycker det är fel att de nyanlända ska kastas ut efter två år.

- Vi hade en annan uppfattning när beslutet togs men nu sitter vi i majoriteten i kommunstyrelsen och rättar oss efter det. Då gäller samma som för alla andra som saknar boende att man kan gå till socialförvaltningen för att få stöd att hitta en bostad, säger Bernhard Huber.

De som tältar säger att de inte har fått någon hjälp från socialförvaltningen?

– Jag kan inte bedöma hur de upplever det. Huvudprincipen är att hitta en lösning innan tvåårsgränsen är nådd.

Den närmaste tiden kommer fler nyanlända i Solna att mista sitt boende efter tvåårsregeln. Hur ska ni lösa det?

- Vi har beslutat om ett regelverk och har en tvåårig etableringsperiod. Solna har väldigt stor bostadsbrist och då får man hjälp hitta bostad någon annanstans. Sedan det kan vara så att man inte är nöjd med de lösningar som man erbjuds, säger Bernhard Huber. 

Läs mer: Bostadslösa flyktingar sover i tält i Solna

Läs mer: Kammarrätten tar upp frågan om flyktingars boenden i Solna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.