Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tamm: Det är inte krig i Rinkeby

Other: Claudio Bresciani / TT

Chefsåklagaren Lise Tamms uttalanden om Rinkeby som en ”krigszon” har ifrågasatts. Nu slår hon tillbaka mot kritiken.

– Jag påstår inte att det är krig i Rinkeby, det är att förvanska det jag har sagt, säger Tamm till TT.

”Rinkeby är nästan som en krigszon alltså. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort”, sade Lise Tamm, i dag chefsåklagare och från och med årsskiftet chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i en intervju med Studio Ett i Sveriges Radio.

Tamms sätt att formulera sig fick rikspolischefen Dan Eliasson att reagera. Även lokalpolischefen Niclas Andersson vänder sig emot ordvalet ”krigszon”, men anser att de i stort har en överensstämmande bild.

Det är ”oacceptabelt att ett antal unga män terroriserar befolkningen”, säger Tamm när hon nu bemöter kritiken från polischeferna. Men enligt henne är det inte främst polisen som ska ändra sina arbetsmetoder, utan andra samhällsaktörer.

– Jag har inte påstått att det är krig där. Jag gjorde jämförelsen med hur man kan tänka, vad finns det för framgångsfaktorer för att få unga män att vilja göra något annat än att bli kriminella? Den absoluta majoriteten i Rinkeby fungerar väl.

I intervjun lyfte Tamm också Colombia, och situationen med Farc-gerillan, och frågade sig hur man hade arbetat där.

– När jag tänker på Colombia tänker jag till exempel på biståndsorganisationer som har arbetat på ett annorlunda sätt, på framgångsfaktorer man har haft där för att arbeta med unga människor som är våldsbenägna, säger Lise Tamm.

Läs mer: ”Rinkeby är inte en krigszon” säger rikspolischefen

Läs mer: Släpptes på fri fot trots vapeninnehav

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.