Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev på tisdagseftermiddagen attackerad med en tårta när han signerade sin nya bok ”Satis polito” på Södermalm i Stockholm. En kvinna omhändertogs av polis efter händelsen.

Det hela började som en lugn tillställning på Nytorget på Södermalm. I skenet av ett antal marschaller på marken hade ett 50-tal personer samlats för att visa sitt stöd och få sina böcker signerade.

I ett av två vita tält med Sverigedemokraternas logga serverades pepparkakor och kaffe. Där såldes även Jimmie Åkessons bok. Men inte långt efter att partiledaren slagit sig ner i det andra tältet för att signera böcker utbröt dramatik.

En kvinna sprang fram och slängde en tårta i ansiktet på honom, enligt DN:s reporter på plats.

– Kvinnan frihetsberövades direkt på platsen. Hon är omhändertagen enligt polislagen, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen, till DN.

Olsson uppger att kvinnan misstänks för ofredande.

Efter tårtattacken fördes Åkesson snabbt bort av polis till en bil. 

Ett hundratal demonstranter hade samlats vid platsen. Demonstranter stod på en rad, blåste i vuvuzelor och ropade slagord som ”Inga rasister på våra gator”. En man som kommit för SD:s event ropade snabbt tillbaka ”Inga kommunister på våra gator”.

Enligt DN:s reporter var stämningen tidvis hätsk och fler demonstranter anslöt efter att boksigneringen hade börjat.

Vid ett tillfälle började en grupp demonstranter att kasta ägg mot signeringstältet och mot representanterna från SD som stod runt omkring.

– Jag fick ett på mig, berättade en av representanterna för DN:s reporter, samtidigt som han torkade sig i ansiktet med händerna.

Mannen, som vill vara anonym, tyckte att stämningen blev ”lite otäck” när äggkastningen började.

Sven-Erik Olsson lämnar inga uppgifter om hur många poliser som befunnits sig på platsen men uppger att fler kallades dit under eftermiddagen. En polis på plats uppgav för DN:s reporter att tolv poliser inledningsvis befunnit sig vid torget.

– Det är naturligtvis väldigt tragiskt att människor inte kan respektera människors rätt att uttrycka sin åsikt och det är ett jättestort demokratiskt underskott i det här landet. Det är inte något som är kopplat till det som var i dag, det här skulle hända dagligen om vi hade den här typen av manifestationer dagligen, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och huvudarrangör för boksigneringen till DN. 

Enligt Bylund ville Jimmie Åkesson fortsätta signeringen efter attacken, men säkerhetspolisen avrådde.

– Det är ju säkerhetspolisen som ansvarar för alla riksdagsledamöters säkerhet och vi kan inte annat än att följa deras professionella bedömning.

– Jag kan bara beklaga att ordningspolisen var, vad jag bedömer, kraftigt underbemannad, och när det gäller detaljer kring säkerhetspolisens arrangemang så måste jag hänvisa till deras presstjänst men jag kan också höja på ögonbrynen av att man ändå kan göra så här, säger Linus Bylund.

Säpo hade ansvaret för Jimmie Åkessons närskydd vid tillfället, medan vanliga polisen hade ansvar för distansskyddet.

– Det finns inga hundraprocentiga garantier att sådant här inte ska hända, särskilt inte vid ett sådant tillfälle som en boksignering, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen till TT.

Nu ska Säpo undersöka hur kvinnan kunde ta sig ända fram till Jimmie Åkesson och om säkerheten brustit. Säkerhetspolisen kommer också att ansvara för förundersökningen.

– Vi kommer att inleda en brottsutredning för att klarlägga händelseförlopp och ansvar. Jag vill inte spekulera i hur detta kunde hända, men vi ser allvarligt på det inträffade och kommer att vidta åtgärder, säger Fredrik Milder till DN.

Vid 18-tiden blev stämningen på torget lugnare. Joakim Wallerstein som jobbar för SD:s kommunikationsavdelning började efter tårtattacken att hastigt packa ihop stolar, bord och tält, tillsammans med de andra representanterna från partiet.

– Det är så här det är. Bara en tredjedel eller närmare hälften av de som stod i signeringskön hann få sin bok signerad. Det här verkar bli den tiden vi fick, säger han.

Lotta Suarez-Mazar var en av demonstranterna på plats.

– Det var lyckat. De drog ju en timme tidigare än planerat. Det var jättebra, men så klart tråkigt att de blev attackerade, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.