Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Taxiförare demonstrerade mot färdtjänstavtal

Foto: Privat

Hundratals taxichaufförer från Taxi 020 och Taxi Kurir demonstrerade i dag i centrala Stockholm under parollen ”Utan förare stannar färdtjänsten!”.

Bilarna ordnades i en kortege från 020:s huvudkontor i Sundbyberg mot staden, och vid lunchtid samlades en stor grupp taxiförare till en demonstration utanför landstingshuset på Hantverkargatan. Protesterna gäller det nya färdtjänstavtalet som gäller från 1 februari i år, och de effekter det fått för chaufförernas ersättningar.

– Alla förare har fått mellan 2.500 och 4.000 kronor brutto mindre i månaden genom det nya avtalet. Vi kräver kollektivavtal och garantilön. Vi kommer inte att ge oss förrän landstinget drar tillbaka den här upphandlingen, säger Allonias Sebhatu, ordförande för fackföreningen Taxiklubben.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.