Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tegnell-skulle-vara-mer-bekymrad-om-det-regnade-och-folk-umgicks-inomhus/

STHLM

Tegnell: Skulle vara mer bekymrad om det regnade och folk umgicks inomhus

Gott om folk i Kungsträdgården.
Foto: Alexander Mahmoud

Selfies under blommande körsbärsträd och välfyllda uteserveringar. DN:s bilder från Stockholms innerstad visar att folklivet pågår under coronakrisen. Men det bekymrar inte Folkhälsomyndigheten, så länge avstånd hålls.

– Ska man umgås så ska man göra det utomhus och med ordentligt avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Elektronisk data har, som DN rapporterat om, visat hur människors rörelsemönster förändrats i samband med spridningen av det nya coronaviruset. Svenskarna har enligt data från Telias mobilnät dragit ned på besöken i stadskärnor – men en analys från Google visar att förändringarna i Sverige är små jämfört med andra länder.

I internationella medier vigs även rapportering åt att skildra den, förhållandevis, begränsade påverkan coronaviruset hittills haft på svenskarnas rörelsefrihet. ”Why swedes are not yet locked down”, lyder rubriken på en text i The Economist; ”Lockdown, what lockdown?”, skriver BBC; och i tyska och flera andra nordiska medier debatteras det ”svenska experimentet” flitigt i medierna.

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Läs mer: Så ser omvärlden på det ”svenska experimentet”

Sveriges insatser har fokuserats mot att undvika smittspridning till personer i riskgrupper, som uppmanas att begränsa sina sociala kontakter till ett minimum. Därutöver vill man ”platta ut kurvan”, så att sjukvårdens samtida kapacitet inte överskrids. Därför finns bland annat förbud mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer och människor ska, så långt det är möjligt, arbeta hemifrån samt undvika resor och folksamlingar.

Riktade åtgärder mot restauranger och krogar har vidtagits: ”Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra”, skriver Folkhälsomyndigheten i det nyupprättade reglementet, och tillägger: ”Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.”

Från flera håll i Europa kommer rapporter om att frustrationen ökat, och att enskilda bryter mot de strikta åtgärderna. Frågan är också hur människor agerande förändras i och med vårens antågande, samtidigt som påskhelgen stundar. ”Det ser ut som att de ger fan i det”, säger Runar Skjerping till norska Dagbladet, som filmat folklivet på Grünerløkka i Oslo.

Även i Stockholm har många under helgen gett sig ut för att njuta av vårsolen. När DN:s fotograf Alexander Mahmoud dokumenterade centrala platser på Stockholm under lördagen rörde sig mycket människor ute på gatorna och satt på välfyllda uteserveringar och inglasade terrasser.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger till DN på söndagen att han inte är orolig för att det varmare vädret kommer att få folk att stanna hemma i mindre utsträckning.

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

– Allt som kan få folk att hålla sig utomhus är bra. Jag skulle vara mer bekymrad om det skulle vara regnigt och kallt och människor trots det kände att de måste umgås med andra, men gjorde det inomhus. Men vi ska inte tränga ihop oss, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det är några saker som är de viktigaste: Håll dig hemma om du är sjuk. Kan man jobba hemifrån är det jättebra. Och vi måste bli mycket bättre på att skydda äldre, det vi ser nu är att smittan sprids på många äldreboenden. Det är inte alls bra.

Anders Tegnell poängterar samtidigt att människor, även när de befinner sig utomhus, ska tänka på att hålla avstånd.

– Ska man umgås så ska man göra det utomhus och med ordentligt avstånd. Och är man äldre ska man inte umgås alls.

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Kan det komma hårdare restriktioner om människor blir sämre på att hålla avstånd till varandra?

– Nej, inte hårdare på det sättet. Men restauranger har ett ansvar även på uteserveringar. Det gäller att man följer de restriktioner som finns. Om inte så har kommunerna, och i förlängningen regionernas smittskyddsläkare, ett ansvar att påpeka detta.

Anders Tegnell menar att Sverige kommit ”en bra bit in i epidemin” och att det inte finns samma potential för en väldigt snabb smittspridning under påsken.

– Det är i början som faran är absolut störst. Det viktiga nu är att man inte åker till andra delar av Sverige, om man är i Stockholm till exempel, och börjar sprida smittan där. Det vore såklart inte alls bra.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt