Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Teliaflytt ger plats åt 3.000 nya bostäder i Farsta

Omkring 3.000 bostäder, butiker, kontor och två grundskolor planeras på Televerkets tomter i  Farsta. Det är ännu oklart om de stora skivhusen som syns vida omkring går att återanvända.

Telia lämnar Farsta i sommar och flyttar till taket på den stora shoppinggallerian vid Solna station. Därmed försvinner 3.000 jobb från Farsta och en epok avslutas som inleddes när gamla Televerket började lämna centrala Stockholm för ett halvsekel sedan.

Telia lämnar två stora inhägnade områden med kontorsbyggnader och väldiga parkeringar efter sig. Två tredjedelar av marken ägs av Ikano Bostad och Rikshem och en tredjedel av Stockholms stad.

En startpromemoria för hur området ska användas ska upp i stadsbyggnadsnämnden nu i mars. Planen är att det ska bli en ganska tät, blandad stadsdel.

– Det här är en viktig del i omdaningen av Farsta som har väldigt goda möjligheter att växa. Kommunikationer finns redan och det finns gott om mark att bygga på, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (M).

De båda Televerkstomterna som i dag skiljs åt av Ågesta broväg ska kopplas samman och Ågesta broväg ska förvandlas från en landsväg in mot Farsta till en mer välkomnande stadsgata. Samtidigt ska Nynäsvägens barriär delvis byggas bort med två nya gång- och cykelvägar mellan Farsta och Drevvikens stränder.

Det något nyare Televerksområdet med huvudkontor och andra kontorsbyggnader som omgärdas av ganska påkostade gårdsmiljöer ska bevaras. Hur det blir med det lite äldre området som är det som reser sig från Nynäsvägen med höga skivhus och ett torn är oklart.

– Det är väldigt svårt att bygga om de här stora byggnaderna till bostäder. Men vi ska ju ha andra inslag i stadsdelen, bland annat skolor. Det borde gå att återanvända dem i stället för att riva dem, anser Roger Mogert.

Om allt går enkelt och smärtfritt ska detaljplanerna för områdena vara klara i slutet av 2017 och de första bostäderna kan då börja byggas 2018.

Fakta. Stora planer

Tyngdpunkt Farsta är namnet på programmet för hela Farsta i framtiden. Det innehåller minst 8.000 nya bostäder och två huvudambitioner är att skapa urbana stråk och att vända stadsdelen mot sjöarna Magelungen och Drevviken.

Televerkstomterna är en viktig del i planerna. Utöver förtätningar på en rad olika platser planeras 1.000–1.500 nya bostäder i Farsta centrum och ungefär lika många mellan Nynäsvägen och Drevviken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.