Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tensta är den mest otrygga förorten

Yan Hoffman med sonen Malcolm vid en klätterställning i Tensta. Yan Hoffman som själv bor i Rinkeby tror att bilden av Tensta är mycket sämre än verkligheten.
Yan Hoffman med sonen Malcolm vid en klätterställning i Tensta. Yan Hoffman som själv bor i Rinkeby tror att bilden av Tensta är mycket sämre än verkligheten. Foto: Lina Alriksson

Tensta är det otryggaste området i Sverige, om invånarna själva får avgöra. Stadsdelen ligger sämre till än de värsta områdena i Malmö och Göteborg, visar en ny undersökning.

I dag presenterar Stiftelsen Tryggare Sverige en ny undersökning om hur invånarna själva bedömer tryggheten där de bor. Den här gången är det boende i 15 områden med särskilt stora problem som får ge sin egen syn på tryggheten där de bor.

– Det finns väldigt mycket tyckande och lite vetande. Vissa områden i Malmö har under lång tid fått ett dåligt rykte, men vår undersökning visar att andra områden upplevs som minst lika otrygga av invånarna själva, om inte mer, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare i Tryggare Sverige.

Undersökningen bygger på samma frågeformulär som har använts i andra områden under flera år i Sverige. Skillnaden är att denna gång är undersökningen koncentrerad till de 15 problemområden som rege-ringen har prioriterat i sin satsning, kallad ”Urban15”.

Invånarna, cirka 100 per område, har svarat på olika frågor om tryggheten där de bor. Om de har problem med bråkiga ungdomsgäng, fylla, narkotikamissbrukare, om de är oroliga för att antastas när de är ute och går, trafiken och mycket annat.

Sedan vägs svaren samman i ett index från noll till sex. Noll innebär inga problem och sex betyder extrema problem. I undersökningen fick Tensta 4,15, vilket är ett extremt högt värde. Rinkeby fick 3,82. I båda områdena beskrivs det som ”en mycket allvarlig situation, bland de högst uppmätta”. Malmös områden södra Sofielund och Herrgården och Göteborgs Hjällbo ligger i närheten, men ändå under Tensta.

Undersökningen gjordes under maj och juni. Just då hade både Tensta och Rinkeby problem med oroligheter, vilket kan ha påverkat resultatet.

Den tryggaste orten i Sverige var i fjol, enligt samma frågor, Östhammar i norra Uppland med index på 0,82.

Men Tryggare Sveriges undersökning visar också att det finns hopp för problemområden. Södertäljes Hovsjö och Ronna har lyft sig ordentligt sedan tidigare undersökningar. Där finns fortfarande stora problem men läget har blivit bättre under senare år.

– En förklaring är nog att bostadsbolaget Telge bostäder har gjort stora insatser för att öka tryggheten, tror Magnus Lindgren.

Att mäta trygghet och peka ut vissa stadsdelar som problemområden är känsligt. Många vill ta sitt eget område i försvar.

– En första förutsättning för att komma till rätta med problemen är att beskriva dem. En del blir upprörda när vi gör det och ibland är det bara de mest högröstade som kommer fram. Därför är den här undersökningen viktig, menar Magnus Lindgren.

Han tror att närpolisen men även de stora bostadsbolagen är viktiga för att öka tryggheten.

– Flera närpolisstationer är bemannade med de minst erfarna poliserna när det borde vara precis tvärtom, menar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.