Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tidigare BCG-chef lämnar Karolinskas styrelse

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. Other: Alexander Mahmoud

En ledamot ur Karolinska universitetssjukhusets styrelse får lämna styrelsen inför nästa verksamhetsår. Mikael Lövgren, tidigare vd i Boston Consulting Group i Norden får inte förnyat förtroende. 

– Vi tycker att det är viktigt att Karolinska har ett respektavstånd till BCG, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M). 

Mikael Lövgren har suttit i styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset sedan 2008. Samtidigt har han uppdrag i elva andra bolag, och är bland annat vd i riskkapitalbolaget Bridgepoint Capital AB. Under 19 år, fram till 2005, var han även vd för Boston Consulting Group i Norden.

Lövgren uppmärksammades i fjol, då tidningen Resumé avslöjade att han är delägare i lyxjakten "Naughty by Nature", som han hyrde ut till Svensk Filmindustri, SF, där han själv är styrelseordförande.

Båten hyrdes ut för cocktailpartyn och möten under filmfestivalen i Cannes. Båten, som är registrerat i ett skatteparadis, hyrs enligt en uthyrningsfirma normalt ut för en halv miljon kronor i veckan.

Läs mer: Snittkostnad per konsult – 700 000 kronor i månaden 

Det har gjorts förändringar i Karolinskas sjukhusstyrelse från nästa år i samband med årets sista landstingsfullmäktige den 5 december, och en ny sjukhusstyrelse valdes.

– Vi har bytt ut Mikael Löfgren, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

I stället har Håkan Nilsson valts in i styrelsen. 

Varför skedde det bytet nu?

– Vi försöker hela tiden ha rotation på ledamöterna i våra styrelser och säkerställa att vi har rätt kompetens i våra styrelser. I det här fallet tycker vi det är särskilt viktigt att Karolinska har ett respektavstånd till BCG. Det kan ha varit ett av skälen till att vi just nu valde att bryta, säger Irene Svenonius. 

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) välkomnar att Mikael Lövgren byts ut. 

– Det här bekräftar att det har varit för mycket personkopplingar och att korten behöver läggas på bordet. Jag uppfattar att Moderaterna nu har identifierat detta, säger Erika Ullberg, som inte tycker att det räcker.

Läs mer: ”En pengarullning vars likhet jag aldrig tidigare har skådat”

– Jag ser att det finns för mycket obesvarade frågor om relationen mellan konsultbolaget, sjukhusledningen och landstinget.

DN har sökt Mikael Lövgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.