Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tidigare BCG-konsult lät BCG vinna upphandling värd 118 miljoner

BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla blev produktionsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Året därpå lät han BCG vinna en upphandling om att stötta sjukhusets omorganisation – varpå BCG kunde fakturera sjukhuset 118 miljoner kronor.

Jävsfrågan ska nu för första gången utredas internt på Karolinska.

I en rad artiklar DN granskat konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, som marknadsför den styrmodellen värdebaserad vård, som Karolinska universitetssjukhuset köpt in. DN har även avslöjat frågetecken kring mångmiljonfakturor som kommit från bolaget till sjukhuset, vilket kritiserats hårt av flera experter och lett till att sjukhuset startat en internutredning.

Sedan över en månad har DN efterfrågat en intervju med BCG:s Nordenchef Stefan Larsson. För några veckor sedan erbjöd han DN en intervju, men efter avslöjandena om oklarheter kring konsultbolagets miljonfakturor till Karolinska har han endast svarat skriftligt.

I stället skrev Larsson tillsammans med ytterligare en BCG-chef en debattartikel som publicerades i söndags i DN, där bolaget bland annat hävdar att det finns vetenskapligt stöd för värdebaserad vård – något som emotsägs av en rapport från Sahlgrenska universitetssjukhuset och en stor amerikansk studie som DN skrev om i går. 

BCG-cheferna lyfter i debattartikeln även fram att bolaget fått uppdrag på universitetssjukhuset genom konkurrensutsatt upphandling. Men just hur fri konkurrensen varit är en av frågorna som ska utredas internt av Karolinska, efter DN:s granskning av hanteringen av konsultfakturorna.

Tidigare har DN berättat om produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla, som gått direkt in från BCG till en position i sjukhusledningen, där han stått som fakturareferens för BCG:s mångmiljonbelopp.

Andreas Ringman Uggla.
Andreas Ringman Uggla. Foto: Johan Garsten/Karolinska Universitetssjukhuset

Nu kan DN avslöja hur Andreas Ringman Uggla kom in i sjukhusledningen och öppnade upp mångmiljonaffären för sitt forna bolag.

Den 5 februari 2013 fick Ringman Uggla ett passerkort utfärdat till sig, in till sjukhuset.

Konsultbolaget han jobbade för hade sedan fyra år tillbaka marknadsfört det amerikanska konceptet ”värdebaserad vård” i Sverige, en styrmodell som utlovar att optimera kostnaderna och samtidigt göra vården bättre, under parollen Patienten först”.

Drygt två månader tidigare hade Ringman Ugglas mentor och chef Stefan Larsson erbjudit gratis konsulttjänster för att sätta i gång ett pilotprojekt kring värdebaserad vård. Det framgår av ett mejl som avslöjades av tidningen Vårdfokus 2015:

"Det är en hundraprocentig investering från vår sida och ni kommer att ha tillgång till två BCG-konsulter under denna tid under ledning av undertecknad."

En av gratiskonsulterna som ingick i prova på-erbjudandet var Andreas Ringman Uggla, avslöjade SR:s Kaliber för drygt ett år sedan.

I februari 2014 utlyste sjukhusledningen en ny tjänst: produktionsdirektör.

Den sökande skulle enligt tjänstebeskrivningen bland annat ha förmåga att leda utvecklingsarbete med utgångspunkten ”Patienten alltid först”, vilket påminner om BCG:s paroll för värdebaserad vård.

Rekryteringen sköttes av ett externt bolag, utan möjlighet till insyn. 

Enligt källor till DN hade en rekrytering påbörjats, med flera kvalificerade kandidater. Plötsligt avbröts processen och kvar fanns endast Andreas Ringman Uggla som alternativ. Enligt en källa omgärdades processen av stort "hysch-hysch" och hemlighetsmakeri.

– Det var ju en uppenbar lojalitetskonflikt, eftersom personen kom från BCG.

Fyra månader senare skrev Andreas Ringman Uggla under anställningskontraktet, för en ingångslön på 130.000 kronor i månaden.

Ett år därpå sjösattes en förnyad konkurrensutsättning, upphandling av ett avropsavtal, från ett ramavtal om managementkonsulttjänster. Ansvarig var Andreas Ringman Uggla. 

Tiden bolagen fick på sig att lämna anbud var endast två veckor.

– Det är ett extremt kort tidsintervall för att lämna in anbud på ett så stort projekt, säger en källa med insyn.

Tre anbud kom ändå in.

Ett av dem var från BCG, skrivet av tidigare chefen och mentorn Stefan Larsson:

”Värdebaserad vård har spritt sig som koncept över hela världen men ingen annan motsvarande universitetssjukvårdsorganisation har som Karolinska börjat översätta detta i en tydlig strategi för en integrerad organisations- och styrningsmodell”, skriver han i anbudet och slår fast:

”BCG är det internationellt ledande konsultbolaget när det gäller värdebaserad vård. Vi har ett nära samarbete med Harvard Business School som ligger bakom teorierna, vi är medgrundare till ICHOM som utvecklar internationella standard-set av utfallsmått för olika patientgrupper”.

Karolinska avbröt i fjol samarbetet med ICHOM efter DN:s granskning, där kritik framkommit bland annat mot oklarheter kring spridandet av svenska patientuppgifter för kommersiella syften utomlands.

Enligt beslutsdokumentet från Karolinska är det Andreas Ringman Uggla som satt poäng på anbuden som kommit in. Det ska han ha gjort i samarbete med ”deltagare från programgruppen för Ny verksamhetsmodell Nya Karolinska”.

Det var inte rätt av Karolinska universitetssjukhusets ledning att sätta honom i den positionen.

Anbuden kom från managementkonsultbolagen Arthur D Little, EY och BCG.

Poäng sattes mellan 1-5 för kategorierna pris, kvalitet och erfarenhet.

BCG:s prissättning var högst av de tre bolagen, vilket gav lägst poäng för pris. Men i kategorierna kvalitet och erfarenhet slog BCG sina medtävlare. Enligt protokollet var det även möjligt att poängsätta på intervju, men någon sådan gjordes aldrig, så på den raden blev det 0 för samtliga.

Sammantaget vann BCG upphandlingen med totalpoängen 3,5.

Vilka övriga poängsättare var, förutom Ringman Uggla, har DN inte fått svar på från Karolinska.

BCG har därefter kunnat fakturera Karolinska 118 miljoner kronor mellan 2016-2017, med Ringman Uggla respektive hans sekreterare som sjukhusets fakturareferens.

Flera experter har tidigare lyft att eventuella jävsförhållanden bör utredas, mot bakgrund av banden mellan Ringman-Uggla och Stefan Larsson. Larsson har också varit mycket aktiv i konsultbolagets arbete på Karolinska.

— Det låter som om man skulle kunna diskutera en jävssituation. Det skulle de behöva reda ut internt. Det ser i alla fall väldigt illa ut, har Olle Lundin, professor i offentlig förvaltning vid Uppsala universitet tidigare sagt till DN.

Sjukhusledningen har först uppgett till DN att frågan utretts, men därefter tagit tillbaka uppgiften.

Ole Alvin är internrevisor på Karolinska och den som ska granska hanteringen av konsultfakturor och även eventuella jävsförhållanden:

— Jävsfrågan har aldrig kommit upp. Man kan inte springa på alla bollar, säger Ole Alvin.

DN har sedan flera veckor sökt Andreas Ringman Uggla. Under onsdagen svarar Ringman Uggla via sms att alla frågor hänvisas till Karolinskas presstjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.