Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tidigare BCG-konsult tog över efter Ringman Uggla

Nya Karolinska Sjukhuset i Solna.
Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Other: Alexander Mahmoud

I torsdags avgick Karolinskas produktionsdirektör, tidigare BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla med omedelbar verkan, efter DN:s granskning. 

Ställföreträdande produktionsdirektör är nu Maria Nidefelt, som även hon rekryterades från Boston Consulting Group. 

Karolinskas produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla avgick i torsdags med omedelbar verkan, efter flera avslöjanden från DN, bland annat om att han, trots att han rekryterats in i sjukhusledningen direkt från Boston Consulting Group, BCG, poängsatt en miljonupphandling så att BCG vann, och godkänt inköp av konsulttjänster från BCG.

En internutredning som tillsatts av sjukhuset ska bland annat granska misstänkta jävsförhållanden mellan beställare och konsultbolag. 

När Andreas Ringman Uggla gick på föräldraledighet i somras, tog Maria Nidefelt över som ställföreträdande produktionsdirektör på universitetssjukhuset.

Nu kan DN berätta att även hon har täta kopplingar till Boston Consulting Group.

Nidefelt var projektledare på Boston Consulting Group mellan år 2008 och februari 2015 då hon rekryterades till Karolinska. Under februari 2014 arbetade hon inne på Karolinska som konsult för BCG tillsammans med Nordenchefen Stefan Larsson och dåvarande konsulten Andreas Ringman Uggla, visar underlag som DN tagit del av. 

Andreas Ringman Uggla anställdes på sjukhuset under 2014. Enligt uppgift till DN var det Ringman Uggla som ansvarade för att rekrytera Maria Nidefelt från BCG till sjukhuset året därpå. Hon blev då chef för avdelningen strategiska projekt, analys och visualisering. Hon har arbetat på samma avdelning som Andreas Ringman Uggla, avdelningen strategisk sjukvårdsutveckling och vårdproduktion, SSVP. 

Ringman Uggla har enligt en källa med insyn även rekryterat en annan BCG-konsult 2015 som blev ansvarig för nätverkssjukvården vid Karolinska, men som i augusti i fjol gick vidare till ett digitalt vårdbolag.

I en intervju med DN är tidigare sjukhusdirektör Birgir Jakobsson starkt kritisk till BCG och hur bolaget tillåtits införa den omdiskuterade styrmodellen värdebaserad vård, vars vetenskapliga stöd ifrågasatts. Birgir Jakobsson berättade för DN hur han rundades 2013 då det blev skifte i sjukhusstyrelsen, och att han inte uppfattat att landstingspolitikerna med den styrande alliansen i spetsen signalerat att någon ny inriktning var på gång.

I april i fjol, efter DN:s granskning meddelade sjukhusledningen att samarbetet med BCG avslutats.

Men i samband med Ringman Ugglas avgång på torsdagen meddelade nuvarande sjukhusdirektör Melvin Samson att kursen för utvecklingen av sjukhusets organisation och som drivits hårt av Ringman Uggla, ligger fast. Arbetet innebär bland annat att införa en ny omdiskuterad verksamhetsmodell som anpassats för styrmodellen värdebaserad vård, som BCG marknadsför.

DN har sökt sjukhusledningen för en kommentar om att Maria Nidefelt har täta kopplingar till samma konsultbolag som Ringman Uggla fått lämna sjukhuset för. 

Även Maria Nidefelts sambo har en hög position, så kallad principal, på Boston Consulting Group, där han började samma år som hon. 

Sjukhusledningen understryker att Nidefelt endast är en temporär lösning i väntan på rekrytering av en ny produktionsdirektör.

– Maria Nidefelt anställdes på Karolinska i februari 2015 efter att ha sökt jobbet som sektionschef för strategiska projekt, analys och visualisering. Vi håller på med att ta fram en ny lösning som kommer att vara klar inom kort, skriver Kim Sjölund, presschef på Karolinska till DN. 

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) säger att DN:s avslöjande att cancerkön mörkades av Andreas Ringman Uggla i somras gör henne ”rent utsagt förbannad”. Att Ringman Uggla nu ersatts av en tidigare BCG-konsult kommenterar hon så här: 

– Jag förutsätter att rekryteringarna på Karolinska grundar sig på kompetens, och att det inte görs kompisrekryteringar. Det är viktigt att alla misstankar om jäv kan läggas åt sidan. 

Hon instämmer i att hon hade många bra möten med Birgir Jakobsson. Enligt Starbrink har frågan om BCG skulle anlitas på Karolinska aldrig varit uppe på landstingsstyrelsen, där hon själv satt som ersättare även 2014. 

– Men jag tycker att det är jättedåligt med den här konsultanstrukna retoriken runt värdebaserad vård. Den kletar fast på sjukhuset och hindrar både sjukhusets ledning, medarbetare, patienter och även politiker att prata om verksamheten och om vad man vill åstadkomma, säger Anna Starbrink. 

– Om man ska utveckla svensk hälso- och sjukvård så är det ju självklart att värdet för patienten måste vara utgångspunkten. Att det skulle vara en konsultprodukt är ju helt galet. Jag har aldrig träffat en läkare eller en sjuksköterska eller undersköterska som inte varje dag går till jobbet för att skapa värde för patienterna. 

BCG:s Nordenchef Stefan Larsson skriver i ett mejl till DN att bolaget inte har någon kommentar till rekryteringen, utan hänvisar till Karolinska. 

DN har sökt Maria Nidefelt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.