Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tidigare-foretradare-for-al-azhar-stiftelsen-doms-for-grov-ekonomisk-brottslighet/

STHLM

Tidigare företrädare för Al-Azhar-stiftelsen döms för grova ekobrott

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fyra personer med tidigare koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars stiftelse döms för ekonomisk brottslighet. 

Enligt domen förde de över 10 miljoner kronor från skolverksamheten för att starta en bank.

– Uttagen har skadat stiftelsen, säger rådmannen Caroline Hedvall.

På torsdagen dömde Stockholms tingsrätt fyra tidigare företrädare för friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse. 

De döms för att ha fört över 10 miljoner kronor – i huvudsak skolpengar – till en bolagsgrupp som stiftelsens tidigare ordföranden ägde för att starta en bank. Uttagen skedde enligt tingsrätten i strid med stiftelsens ändamål att bedriva skolverk­samhet.

– Projektet att starta en islamisk bank, som krävde finansiering om minst 100-150 miljoner, föll på att de svenska bankerna inte ville medverka till att pengar från investerare i Mellanöstern fördes till Sverige. Det var fel av stiftelsen, som bedriver skolverksamhet, att över huvud taget medverka i ett sådant projekt, säger tingsrättens ordförande, rådmannen Caroline Hedvall i ett pressmeddelande.

Stiftelsens tidigare ordföranden döms till 4,5 års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Enligt domen förde han över ytterligare flera miljoner kronor till bankprojektet från stiftelsens dotterbolag och ett fristående bolag. 

Tre tidigare ledamöter i stiftelsen döms till fängelse i två år och fyra månader, respektive två år och två månader, för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott. De frias från grov trolöshet mot huvudman. 

Samtliga får näringsförbud och ska tillsammans med två bolag totalt betala nästan 4,5 miljoner kronor i skadestånd till Al-Azhars stiftelse. De två bolagen ska även betala vardera två miljoner kronor i företagsbot och ett annat bolag ska betala en miljon kronor i företagsbot.

Ytterligare två personer som åtalades för grovt bokföringsbrott frias. En sjunde åtalad kom aldrig till rättegången och döms därför inte nu.

Brotten begicks enligt tingsrätten mellan 2015 och 2018. Samtliga misstänkta förnekar brott. De hävdar att banken skulle finansieras med stiftelsens överskottspengar, att det var en investering som skulle betalas tillbaka och att det gjordes utan uppsåt och utan egen vinning.

Tre åtalade har haft koppling till en insamlingsstiftelse för ett moskébygge i Rinkeby. Skolverket har även startat en granskning om misstänkt bidragsfusk. 

Al-Azhar driver skolor med muslimsk inriktning i bland annat Stockholm, Örebro och Göteborg. Al-Azharskolan i Stockholm fick 2016 kritik för könsuppdelade gymnastiklektioner och 2017 för att ha delat upp elever på skolbussen.