Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tidigare-forsvarschef-avskedas-efter-koppleridom/

STHLM

Tidigare försvarschef avskedas efter koppleridom

Den 52-årige mannen dömdes i juli till fängelse för koppleri – nu avskedas han från sin anställning i Försvarsmakten. Foto: Janerik Henriksson/TT

I juli dömdes mannen, som tidigare haft en chefstjänst inom Försvarsmakten, till tio månaders fängelse för koppleri. Nu avskedas 52-åringen. Enligt ett beslut har han uppträtt omdömeslöst och ”grovt brustit i sitt säkerhetsmedvetande”.

Mannen, som tidigare hade en chefsbefattning inom Försvarsmakten, greps och anhölls i mars i Stockholmsområdet. I juli dömdes han till fängelse för koppleri. En kvinna som mannen haft en relation med var målsägande.

Enligt domen hade mannen bland annat hjälpt till med att skaffa kunder, ordnat med annonser och prissättning, bokat hotell och transporterat kvinnan till kunder och fördelat de intjänade pengarna.

När domen kom var mannen sedan tidigare anmäld till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Nu meddelar nämnden i ett beslut att 52-åringen avskedas från sin anställning i Försvarsmakten.

I beslutet heter det att mannen visat på omdömeslöshet och grovt brustit i sitt säkerhetsmedvetande, bland annat genom att åtminstone två sexköpare känt till vem mannen är och var han arbetade.

Nämnden skriver också att mannen genom sitt agerande ”exponerat sårbarheter” om sig själv och Försvarsmakten.

Mannen, som överklagat tingsrättens dom, hade begärt att nämnden skulle invänta hovrättens dom. Men enligt beslutet är mannens agerande inte förenligt med en anställning inom Försvaret oavsett om handlingarna anses brottsliga eller inte.