Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tidigare produktionsdirektören: Det var olämpligt att jag åtog mig en utökad roll

Foto: Carl Bredberg

Insatsgruppen som tillsattes för att komma tillrätta med köerna på Karolinska i fjol önskade i en rapport att produktionsdirektören skulle ta ett övergripande ansvar för prioriteringar. 

Dokumentet som skulle presenteras för ledningen ändrades i sista stund så att formuleringen om direktörens ansvar försvann. 

– Jag saknade den kompetens som skulle krävas, skriver han i en kommentar till DN. 

DN har avslöjat en mejlkonversation som visar hur chefer på ledningsnivå på Karolinska universitetssjukhuset redan förra våren kontinuerligt informerades om den annalkande katastrofen med förra sommarens cancerköer.

Larmen från verksamheten hörsammades inte och köerna ledde till att minst fyra patienter avled efter att ha opererats för sent. 

Inför ett möte med ledningsgruppen i mitten av juni ändrades en rapport från insatsgruppen, och väsentliga delar som beskrev det akuta läget försvann, efter ”inspel från produktionsdirektören”, enligt mejl DN tagit del av. 

DN har sökt den tidigare produktionsdirektören sedan december för en intervju, och även inför veckans tidigare publicering. 

Läs mer: Mejl avslöjar att Karolinskas ledning larmades

Efter publiceringen hör han själv av sig för att ”korrigera en felaktig uppgift”. Det stämmer, säger han till DN, att han såg till att den formulering i rapporten som innebar att produktionsdirektören skulle ta ett övergripande operativt ansvar för vårdproduktionen togs bort. 

Att han skulle ha sett till att innehåll som beskrev den alarmerande situationen försvann, stämmer däremot inte, uppger han. Han vill inte ge någon intervju utan återkommer med en skriftlig kommentar: 

”Min synpunkt på rapporten berodde på att jag bedömde att det var direkt olämpligt att jag åtog mig en utökad roll på sjukhuset som skulle innebära att jag skulle …ta övergripande operativt ansvar för sjukhusgemensam produktion och omfördela resurser efter behov under kö-kaparprocessen. Detta då uppdraget skulle innebära komplicerade kliniska prioriteringsbeslut och bedömningar av enskilda patientbehov med svåra avvägningar  – något som förutsätter att man har omfattande klinisk kompetens och lång klinisk chefserfarenhet. Jag hade aldrig arbetat med den typen av frågor och saknade därför den erfarenhet som skulle krävas. Att jag skulle ha försökt tona ner situationen i rapporten stämmer inte.”

Läs mer: Sjukhusdirektören: ”Jag var informerad om cancerköerna”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.