Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tidstjuvarna som sinkar polisarbetet

Genom att inte nyanställa hästskötare – utan låta polisryttarna mocka stallet – hoppas rytteripolisen bidra till myndighetens omfattande besparingar.
Genom att inte nyanställa hästskötare – utan låta polisryttarna mocka stallet – hoppas rytteripolisen bidra till myndighetens omfattande besparingar. Foto: Anna-Lena Wejderman

Poliser mockar hästskit, sitter i receptionen och lämnar ut pass. Arbetsuppgifter som tidigare skötts av civilt anställda har i takt med sparkraven hamnat i polisernas knä. Följden: Färre poliser på gatan, färre när­polisstationer – och uppror på myndigheten.

Varje dag ska Quantas, Gorm, LaCoste och ytterligare 19 svenska halvblod på polisrytteriets stall tas om hand, sysslor som tidigare skötts av polisens civilt anställda hästskötare. Men inte nu längre. Sedan ett halvår tillbaka turas även de 23 polisryttarna om hästskötseln. Varje dag hjälper en av dem till med att mocka, rykta och utfordra. Anledningen är besparingar – antalet hästskötare har gått från 7 till 5 personer.

–  Vi har valt att inte återsätta dessa tjänster eftersom vi inte vill dra på oss nya anställningar nu när vi står inför en enorm omorganisation. Bonusen blir att vi täpper till ett ekonomiskt hål, säger Ola Österling, chef på rytteripolisen i Stockholms län.

En polisryttarlön ligger cirka 10 000 kronor högre än stallskötarnas, men den ökade kostnaden för stallskötseln syns inte på papperet eftersom antalet ridpoliser inte blivit fler – de har endast fått andra arbetsuppgifter.

– Vanligen hade poliserna tränat hästar eller ridit på stan. Det blir en minskning av motsvarande antalet ridtimmar i yttre tjänst. Men vid de planlagda insatserna har vi inte gått ner i vare sig numerär eller resurstimmar, säger Ola Österling.

– Det är en avvägning som vi har gjort och jag står för det. Det fungerar under en begränsad period, men långsiktigt vore det självklart inte bra.

Den operativa avdelningen, där rytteriet ingår tillsammans med bland annat piketen och trafikpolisen, har krav på sig att spara 11 miljoner kronor. Situationen är inte unik för den operativa enheten. Stockholmspolisen blöder ekonomiskt och verksamheter över hela ledet drabbas när myndigheten ska spara sig ur krisen. Tanken är att Stockholmspolisen budgetunderskott, som hösten 2013 låg på cirka 200 miljoner kronor ska ha försvunnit till 2015 – då landets 21 polismyndigheter ska slås ihop till en. 100 miljoner återstår till mål.

Genom att inte ersätta fasta civila tjänster och avsluta visstidsanställningar har personalkostnaderna redan sänkts en del. Administrativa arbetsuppgifter, som tidigare utförts av civilanställd personal, landar nu i stor omfattning därför i polisers knä. Och för att lösa den akuta situationen på passexpeditionerna i Stockholms län, som DN berättade om i måndags, kommer man dessutom att plocka såväl civila som poliser från andra avdelningar.

Personer som DN har intervjuat – såväl civilt anställda, fackligt engagerade som vanliga poliser – vittnar om uppror inom myndigheten. De är överens om att konsekvensen av åtgärderna blir färre poliser på gatan, mindre tillgänglig närpolis samt färre poliser som löser brott – och därmed utredningar som blir liggande.

– Det här är idioti. Och till skillnad från hur polisen ska vara enligt vår värdegrund – engagerad, effektiv och tillgänglig – har det blivit tvärtom. Mindre engagemang, mindre effektivitet och mindre tillgänglighet, säger en poliskälla.

På Norrmalms polisstation, den största polisstationen i norra Europa, har de civilt anställda receptionisterna gått från 22 till 8 personer.

– Detta innebär att poliser – förundersökningsledare och poliser från gatan – måste ”fylla hålen” i receptionen. En receptionist har en månadslön på cirka 18 000 i månaden medan poliserna kostar runt 500 kronor i timmen. Detta är inte en besparing, berättar en annan källa inom myndigheten.

Närpolisstationerna på Östermalm och Vasastan har numera endast öppet en respektive två dagar i veckan. Även där har poliser ersatt civil personal i receptionen. Övriga dagar måste poliserna från citystationerna i stället täcka upp i receptionen på Lidingö. Eller som en polis utrycker det:

–  I stället för att vara ute och fotpatrullera har polisen blivit några slags ambulerande receptionister.

Fackförbundet ST i Stockholms län vill att fler civilanställda anställs och att besparingskraven ses över.

Även Polisförbundet är kritiskt:

– Vi får för lite pengar för verksamheten. Att ha en svältfödd organisation är inte den bästa grunden för att starta en ny organisation, säger Stefan Eklund, ordförande för polisförbundet i Stockholms län.

Vad tycker poliserna om det här?

– De är irriterade, sura och förbannade. Att sitta inne ett eller ett och ett halvt år gör att man tappar det brinnande intresset för jobbet, säger han.

Karin Yngvarsson, projektledare för passbokningssystemet, vill se en förändring:

– Nio av tio civilanställda är bättre än vanliga poliser på att utföra de uppgifter som poliserna får ta över. Det här är en akut situation som ingen är nöjd med, säger hon.

De nya arbetsuppgifterna

1. Mocka i polisryttarnas stall

När två av rytteripolisens sju hästskötare slutade valde man av besparingsskäl att inte nyanställa. Nu turas polisryttarna i stället om att utföra stalltjänst; mocka, utfordra och rykta. ”Det fungerar under en begränsad period, men långsiktigt vore det självklart inte bra”, säger Ola Österling, chef på rytteripolisen i Stockholms län.

2. Svara i telefon

När antalet civilanställda i myndigheten minskar tvingas poliser ta över administrativa uppgifter - som att sitta i receptionen. ”I stället för att vara ute och fotpatrullera har polisen blivit några slags ambulerande receptionister”, säger en polis till DN.

3. Hantera passansökningar

För att lösa den akuta personalbristen på passexpeditionen kommer poliser att flyttas till dit från andra avdelningar.

”Nio av tio civilanställda är bättre än vanliga poliser på att utföra de uppgifter som poliserna får ta över. Det här är en akut situation som ingen är nöjd med”, säger Karin Yngvarsson, projektledare.

Så ska polisen spara ytterligare 100 miljoner

Civilt anställda vars anställning upphör ska inte ersättas (med undantag för 20 tjänster). Besparing: 19,2 miljoner kronor.
Andelen semestervikarier ska minskas med 25 procent.

Externa tjänster eller konsulter ska minskas. Undantag får göras vid allvarlig risk för arbetsmiljön. Besparing: 5 miljoner.
Övertiden ska minskas till 2011 års nivå. Den avdelning eller distrikt som vill bevilja mer övertid än riktvärdet måste få godkänt av biträdande länspolismästare.

Extern arrest-, brottsplats- eller sjukhusbevakning får ej anlitas. Poliser ska vakta arresten. Besparing: 30 miljoner.

Extern kurs- eller konferensverk­samhet ska inte förekomma. Utbildningar ska minskas, förutom om de är obligatoriska. Besparingsprognos: 7 miljoner kronor.

Investeringar i fordon ska hållas ned. Icke nödvändiga reparationer ska inte göras under året. Besparingsprognos: 4 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.