Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tiggarna vräks från sin boplats

Här, i fallfärdiga husvagnar och bilar i Högdalen, bor många av tiggarna från byn Malu Vinat i Rumänien. På torsdagen ska Kronofogden, med polisens hjälp, få bort husvagnarna. ”Livet är svårt. Vi har ingenstans att ta vägen”, säger Elena.

Det är kallt, blött och lerigt. För att komma in till området där fler än fyrtio romska tiggare bor måste man hoppa över stora vattenpölar. Här, i skuggan av Högdalens sopförbränningsanläggning, har tiggarna från den romska byn Malu Vinat, som DN skrivit om tidigare, slagit läger sedan drygt en månad. Men nu måste de bort.

– De säger att vi utgör en brandfara för att vi eldar i kaminerna. Men vi kan sluta elda, bara vi får stanna. Vi har ingen annanstans att ta vägen. Vi har varit runt och letat efter andra platser, men inte hittat någon, säger Ninel.

Tiggarna har inte kunnat sova sedan de fick beskedet om avhysning. Nu hoppas de att markägaren ändrar sig.

På området står sju bilar parkerade, men det är bara en som fun­gerar. Resten sover folk i.

Marica Gigi bor i en bil tillsammans med två andra personer.

Är det inte kallt?

– Jo, men jag har det ändå bättre här än hemma i Rumänien. Här får jag mat, och folk är snällare än i Rumänien, säger han.

En man som utsett sig själv till talesman för romerna, har överklagat avvisningsbeslutet hos tingsrätten. Men han hyser ingen förhoppning om någon ändring.

– Myndigheterna har ju rätten på sin sida, men jag tycker att det borde gå att lösa så att de kunde få stanna här. Alla pratar om hur hemskt det är att romer diskrimineras, men inget gör något för att hjälpa de här människorna.

Marken ägs av Stockholms stad, men arrenderas ut till ett entreprenadföretag som använder området som upplag för fyllnadsmassor. Företaget har klagat hos Stockholms stad som i sin tur vänt sig till Kronofogden för att stänga husvagnslägret.

– Vi planerar att komma dit under torsdagen, säger Linda Olsson hos Kronofogden. Vi har med oss bärgningsbilar och har begärt handräckning från polisen. Om vi anser oss behöva polishjälp är något vi avgör från fall till fall. Vi har även kontaktat de sociala myndigheterna som får bedöma vilken hjälp dessa människor behöver.

Leif Sjöholm är stadsdelsdirektör i Årsta-Enskede-Vantör.

– Vi ska diskutera med dem som bor där vilka alternativ som finns. Det hela är djupt tragiskt och jag känner mig väldigt tagen av hela situationen, säger Leif Sjöholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.