Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tiggeriforbudet-pa-lidingo-kan-klubbas-med-en-rosts-overvikt/

STHLM

Tiggeriförbudet på Lidingö kan klubbas – med en rösts övervikt

Martin Norrby, ordförande i Liberala ungdomsförbundet på Lidingö (längst till vänster) tog initiativ till en demonstration mot tiggeriförbudet tillsammans med den rödgröna oppositionen i kommunen. Foto: Nicklas Thegerström

Lidingö kan bli först i länet med ett tiggeriförbud. Frågan splittrar kommunfullmäktige – 26 ledamöter är för och 25 emot. På lördagen demonstrerade Nej-sidan i hopp om att locka över en röst.

– Jag hoppas att någon ledamot i majoriteten kan följa sitt samvete och inte partipiskan, säger Patrik Sandström (MP), oppositionsråd.

Varken Lidingölopp eller duggande regn hindrade ett femtiotal personer att samlas i Lidingö centrum för att demonstrera mot förslaget till lokalt tiggeriförbud. Initiativet kom från en ung liberal som vill manifestera att varken han, partiet eller många Lidingöbor står bakom beslutet som väntas tas av måndagens fullmäktige.

– Sverige brukar lagstifta mot förövare men det här är en lag mot offren, för tiggarna behöver ju stöd, oavsett om det är organiserat eller inte. Man lagstiftar mot en väldigt specifik och utsatt folkgrupp, säger Martin Norrby, ordförande för liberala ungdomsförbundet på Lidingö.

Den styrande alliansen med Moderaterna, Kristdemokraterna, Lidingöpartiet och Liberalerna är ”ense om att vara oense” i frågan. Liberalerna kommer därför inte att rösta med sin styrande majoritet om tiggeriförbudet. Förslaget väntas ändå gå igenom med Sverigedemokraternas hjälp.

– Jag är väldigt besviken på att man gick vidare med frågan. Särskilt att mitt moderparti ställde sig bakom förslaget att gå vidare. Liberalerna borde ha gjort mycket mer för att förhindra och se till att det inte skulle gå igenom, säger Martin Norrby (Luf).

I dag har ungliberalen krokat arm med oppositionen och ordnat en gemensam demonstration i centrum. Även om motståndspartierna är i fullmäktigeminoritet är det fem partier som är emot tiggeriförbud och fyra partier för.

– Det fattas bara en röst. Jag hoppas att det finns åtminstone en ledamot i majoriteten som kan följa sitt samvete och inte partipiskan och ser till att Lidingö kan välja rätt väg i frågan, säger Patrik Sandström (MP), oppositionsråd.

Oppositionsrådet Patrik Sandström (MP) i keps, och gruppledaren Daniel Larsson (S) i röd slips, hoppas kunna vända någon ur majoriteten att rösta emot tiggeriförbudet på Lidingö. Foto: Nicklas Thegerström

Enligt DN:s tidigare rapportering om Lidingö handlar det om tio tiggare som sitter utanför butiker på ett antal torg. Oppositionsrådet ifrågasätter argumentet att många av Lidingöborna känner sig otrygga på grund av tiggarna.

– Det är ju inte sant. Det har inte varit en enda anmälan om ordningsstörning de senaste två åren, vare sig till staden eller till polisen. Bara för att människor stör sig på tiggare betyder inte att tiggarna utgör ett hot, säger Patrik Sandström.

Han får medhåll av socialdemokraternas gruppledare som delar ut flygblad med budskapet ”Be om hjälp är inte ett brott”.

– Man hävdar att det är en trygghetsfråga för alla Lidingöbor. Det är ju fullkomligt nonsens, jag har aldrig hört någon här på Lidingö som sagt att de känt sig otrygga på grund av tiggarna. Det är människor som inte gjort oss något illa, säger Daniel Larsson (S), gruppledare.

På ett demonstrationsplakat står det ”Låt oss slippa skämmas”. Oppositionsrådet anser att kommunen borde bära arvet av hemmasonen Raoul Wallenberg på ett mer värdigt sätt.

– Vad ska vi säga till våra skolelever som vi prisar för sitt arbete mot diskriminering. Vi verkar i Raoul Wallenbergs anda med mänskliga rättigheter, men det gäller inte de som sitter utanför våra Ica-butiker och tigger. Det är helt galet, säger Patrik Sandström (MP).

Folke och Gunni Johansson är för ett tiggeriförbud. ”Jag tycker inte att någon ska behöva tigga i dag”, säger Gunni Johansson, Lidingöbo. Foto: Nicklas Thegerström

Frågan splittrar även Lidingöborna och bland nej-rösterna på torget hörs konstvetaren Annika Öhrner.

– Jag anser att det är ett otroligt populistiskt förslag. Man talar om att folk känner sig otrygga, vi lever otroligt välbärgat här. Vi är den välbärgade klicken av de välbärgade i Sverige. Om man inte klarar av att se tiggare då har man andra problem som inte löses på det här viset, säger Annika Öhrner.

Utanför Coop-butiken hittar vi några av ja-rösterna, pensionärerna Gunni och Folke Johansson.

– Jag tycker inte att någon ska behöva tigga i dag. Vi har ett så välsituerat samhälle att alla ska se om sitt eget hus så man slipper tigga. Jag tycker att det är störande och lite besvärligt när folk springer på en och tigger. Man ska inte anamma tiggeriet, säger Gunni Johansson.

Lidingö kan på måndagen bli först i länet med ett tiggeriförbud. Täby och Danderyd står näst på tur i höst med mer långtgående förslag som innebär förbud även mot att samla in kläder och burkar vid återvinningsstationer. Även Ekerö, Österåker och Upplands-Bro har flaggat för förbud efter årsskiftet.

Hittills har bara fyra kommuner i landet infört tiggeriförbud och vissa kommuner har i höst vänt och slopat förbudsplanerna. Amnesty Sverige hoppas att även Lidingö tänker om.

– Det är ett ganska jämnt lopp här på Lidingö och det är klart vi hoppas att det inte blir något tiggeriförbud. SVT rapporterade i veckan att många kommuner som velat införa tiggeriförbud nu backar och verkar tänka om. Vi välkomnar att man prioriterar ned frågan. Tiggeriförbud är inte någon lösning på ett otroligt komplext problem, säger Brittis Edman, policychef, Amnesty Sverige.

Omröstningen i stadshuset börjar klockan 18.00 på måndag.

Läs mer: 

Tio tiggare splittrar Lidingö stad 

Täby och Danderyd vill förbjuda tiggare att samla in kläder och burkar