Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tillåtet att cykla mot enkelriktat i 200 kvarter

Snart blir det tillåtet för cyklister att cykla mot enkelriktat på många gator i Stockholms innerstad. Sammanlagt omkring 200 kvarter skyltas om nu i september.

Efter flera politiska debatter och en rad motioner om att det borde gå att tillåta cyklister att cykla mot enkelriktat utan markerade och avskilda cykelfält på vanliga, inte särskilt hårt trafikerade stadsgator började försök i våras.

När försöken på några gator i City inte ledde till att trafikolyckorna ökade skyltades ett antal gator på Kungsholmen om på försommaren. När inte heller det ledde till stigande olyckskurvor skyltar trafikkontoret nu om ett stort antal gator som är enkelriktade i resten av innerstaden.

– Vi har inte sett att det här lett till några trafiksäkerhetsproblem. Skälet till att vi gör det är att vi vill underlätta för cyklister, säger Per-Åke Tjärnberg, projektledare på trafikkontoret.

Omkring månadsskiftet september-oktober ska omskyltningen av en lång rad gator – totalt handlar det om 200 kvarter – vara klar. Det är gator som både före och efter förändringen av hastighetsgränserna har 30 kilometer i timmen som fartgräns som skyltas om. Per-Åke Tjärnberg betonar att en rad myndigheter och organ, inte minst polisen, fått ha synpunkter på förändringen. Han tror att det största bekymret kan bli att cyklister kommer körande från ”fel” håll i korsningar där bilister inte är vana att se dem.

– Det går förstås att måla speciella cykelfält och sätta upp refuger för att cyklister ska kunna färdas mot enkelriktat. Men det är mycket dyrare och det gör att många parkeringsplatser försvinner. Det vi gör nu är en billig förändring och den gör det inte värre för bilister att hitta parkeringsplats, påpekar Per-Åke Tjärnberg.

Två områden som kommer att bli väsenligt enklare att cykla i är nedre delen av Östermalm och kvarteren söder om Folkungagatan på Södermalm där det finns väldigt mycket enkelriktat.

Fakta.Ny skyltning

På de enkelriktade gator som öppnar för dubbelriktad cykeltrafik ersätts den klassiska röda förbudsskylten med ett gult streck med den skylt som heter ”Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass 2”. På körbanorna målas också tydliga cykelmarkeringar mot den gängse färdriktningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.