Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tillslag-mot-misstankt-svarthotell-i-nalsta/

STHLM

Tillslag mot misstänkt svarthotell i Nälsta

I villan i Nälsta i västra Stockholm fanns 36 sovplatser, stöldgods och flera personer som vistades olagligt i landet. 

Polisen misstänker att villan använts som svarthotell. 

Tillslaget är en del av polisens satsning mot illegala internationella stöldnätverk. 

Polisen slog till mot bostaden i det lugna villaområdet i Nälsta tidigt på tisdag morgon efter att det funnits misstankar om att utrymmet användes som ett illegalt svarthotell. I villan hittade man 36 sovplatser och tretton personer, tolv män och en kvinna. Alla var i 30-årsåldern och vistades olagligt i landet. 

- Personerna var samtliga medborgare från före detta Sovjetrepubliker, säger Per-Arne Kaathi, kommissarie och sektionschef på utredningssektionen på Gränspolisenheten i region Stockholm, till DN.  

I villan påträffades en mängd stöldgods, bland annat sportmärkeskläder av märket Adidas samt elektronikprylar som eltandborstar och batterier, febertermometrar och blodtrycksmätare, kompressorer, mobilladdare men även stulen kosmetika och dyra solglasögon. 

En man greps misstänkt för brottet häleri. Andra anmälningar har upprättats gällande misstanke om ringa narkotikabrott och olaglig hotellverksamhet. 

Polisen misstänker att det finns någon som har skott sig på att hyra ut huset och möjliggöra den olagliga verksamheten. Om det är fastighetens ägare eller någon som hyrt huset i andra hand kan de inte säga i nuläget eftersom utredningen pågår. 

– Vi vet att villan har varit i gång en längre tid. Att den rymde 36 sovplatser, som måste ses som ett rekord, säger en del om vilka pengar de möjliggörare som finns tjänar på folk som är i Sverige olovligen, säger Monica Krüger, gruppchef på gränspolisen i region Stockholm som arbetar mot internationella brottsnätverk i ett pressmeddelande.

Hur såg det ut därinne?

- Det var madrasser överallt. Det är misär man bor i. Folk överallt. Det är inte fräscht. Det är ett tufft liv att leva. Det är ingen miljö som jag skulle vilja bo i och arbeta under, säger Per-Arne Kaathi. 

Åtta av de tretton togs med direkt enligt utlänningslagen. Sju direktavvisades från Sverige samma dag.

Misstänker ni att personerna som vistats på adressen har varit utnyttjade på något sätt?

- Alla människor som lever i de här förhållandena blir utnyttjade på något sätt. Men det finns ingen anmälan om människohandel, säger Per-Arne Kaathi. 

Tillslaget är den fjärde i en satsning som gränspolisen i Stockholm genomför för att komma åt internationella brottsnätverk som verkar i landet.

– Vårt arbete fortsätter och en viktig del är att störa ut de som skor sig på människor som är i landet illegalt. Det kan som i detta fall vara den som driver den illegala hotellverksamheten, säger Monica Krüger.

För att som utlänning kunna verka brottsligt i Sverige behövs en adress och en person som gör det möjligt. Dessa personer inom landet som möjliggör den brottsliga verksamheten från utlandet är polisen ute efter att punktmarkera. 

Per-Arne Kaathi ser att det blivit allt vanligare att människor skor sig på att ta hit illegal arbetskraft från fattiga länder utanför EU. 

- Vi ser att det ökar. Det största trycket kommer från länder utanför EU. Och mycket från före detta Sovjetregionen. Det är stora länder med mycket folk och det ligger relativt nära oss.