Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tio boktips med Stockholm i fokus

Eva-Karin Gyllenberg tipsar om nya böcker med Stockholm i fokus.
Eva-Karin Gyllenberg tipsar om nya böcker med Stockholm i fokus. Other: Carl Bredberg

Här kommer tio boktips med Stockholm i fokus. Årets julbokstrave innehåller butiker, sjukvård, prästfruar, husockupationer och annat smått och gott. Mycket nöje i läsfåtöljen!

Höstens bokskörd rymmer berättelser om allt från punk och arkitektur till iskarlar och prästfruar.
Höstens bokskörd rymmer berättelser om allt från punk och arkitektur till iskarlar och prästfruar. Foto: Carl Bredberg

Vårt 80-tal – Politisk kamp och punk i Stockholm 1985–1989

Red. Mattias Kåks, Mandra Wabäck

Stockholmia Förlag

Boken skildrar ett stycke Stockholmshistoria som aldrig tidigare getts ut i bokform.

Så står det att läsa på baksidan till denna bok om husockupationer som ligger 30 år tillbaka i tiden.

Boken är späckad med svartvita bilder, tagna av dem som var med om dessa ockupationer och några av de forna ockupanterna har bidragit med både tillbakablickar och berättelser om vad de gör nu.

I bokens inledning får man läsa om fyra ockupanter som träffas ”30 år senare”. Kattis, som var 24, Anton, som fyllde 17 den hösten, ”Jocke Container”, 17 och ”Natte”, som bara var 14 då ockupationen av Skaraborgsgatan 8–12 ägde rum hösten 1985. I dag är en av dem ad på ett tidningsförlag, en annan läser filosofi. Nu handlar boken inte enbart om ockupationer utan även om det som kallas ”Sverige i världen på åttiotalet”.

***

Stockholmsporträtt – Unika butiker

Martin Kull

Trafik-Nostalgiska Förlaget

Att det finns gott om butiker i huvudstaden är väl knappast någon överdrift? Många är de butiker som ingår i stora kedjor, men så finns det butiker som inte liknar några andra – långt därifrån.

Om 30 av dessa speciella butiker handlar Martin Kulls Stockholmsporträtt Unika butiker. Texterna är föredömligt korta. Författaren låter bilderna tala och det är bilder med en mängd härliga detaljer från butikerna.

Här får läsaren möta butiksägare som verkligen brinner för sin verksamhet, kanske den enda i sitt slag.

Här finns Karina Canerstam, ägare av Engströms trikåaffär, granne med Rådhuset, som säger att det efter 30 år är lika roligt att gå till jobbet. Här finns också polkagrisbagaren Damo Sundvall och Tuula Repo i Rydströms sybehör för att nämna några av de andra företagarna i boken.

***

Villastan – en sluten värld för Stockholms ekonomiska och kulturella elit

Fredric Bedoire

Bokförlaget Langenskiöld

Villastaden på Östermalm liknar ingen annan del av Stockholm där den ligger fredad från trafik norr om Humlegården. Författaren har gått grundligt tillväga i denna fullmatade bok på närmare 400 sidor, sidor sprängfyllda med byggnads- och kulturhistoria.

Tack vare de många (företrädesvis svartvita) bilderna får läsarna titta in i de imponerande villorna. Det är salonger, bibliotek och matsalar med kristallkronor och boaserade väggar, men också serveringsgångar och familjebilder. Det är julaftonsfirande 1944 hos familjen Wallenberg på Villagatan 4. Här får man se både dans kring granen och middagsbordet i den mörka matsalen, men också en bild från köket där de fem tjänarinnorna och chauffören äter julgröt samma kväll. Betydligt nyare är bilderna från i fjol från Jeanette Bonniers penthouse på samma adress.

***

Stockholmare

Johan Erséus och Joel Montan

Bokförlaget Max Ström

Boken med namnet ”Stockholmare” innehåller 339 bilder, tagna under ett halvt sekel – från tidigt 20-tal till sent 60-tal. Från nödbostäder med torrdass och rivningar i Klara till högertrafikomläggning.

Bilderna, hämtade från Stockholms stadsmuseum, har det gemensamt att de skildrar Stockholm och stockholmarna ur olika perspektiv. Boken, som är en riktig nostalgitripp, bjuder på fyra kategorier. Den första heter ”I rörelse”, den andra ”Arbete”, den tredje, som är mest omfattande ”Nöjen och underhållning” och den fjärde ”Stockholm i förvandling”. De allra flesta bilderna är svartvita vilket förstärker känslan av nostalgi. Som mannen som tömde latriner med lykta på magen eftersom arbetet utfördes nattetid. Eller iskarlen med sina rejäla pjäxor som levererade isblock till Östermalmsfamiljer.

***

Parkstaden – Stockholms landskap och stadens rum

Samfundet S:t Eriks årsbok 2017

Historiska media

Ingen julboktrave utan S:t Eriks årsbok brukar det heta och det stämmer även inför julen 2017. Årets tema i årsboken är som titeln säger Stockholms grönområden och precis som vanligt är det många författare som har lämnat bidrag till årsboken.

Ett av kapitlen har skrivits av Britt-Marie Alvem, trädexpert på trafikkontoret. Hon beskriver hur de så kallade växtbäddarna ska ge gatuträden längre liv, pedagogiskt illustrerat med skiss.

Ett annat kapitel, av Lena Lundberg, antikvarie på Stadsmuseet, tar upp kyrkogårdarnas betydelse innanför tullarna. Kyrkogårdarna tillhör, konstaterar Lundberg, innerstadens äldsta bestående grönmiljöer. Andra kapitel handlar om Kungsträdgården, parkpolitik och trädgårdskonst, Kristinebergs strandpark och vårt behov av träd. Det behovet är stort.

***

Stockholm då och nu

Johan Lindberg

Historiska media

Författaren Johan Lindberg, journalist på Svenska Dagbladet, har valt ut 30 platser i Stockholm och låtit stockholmare berätta om just dessa platser utifrån ett historiskt perspektiv.

Vi får möta 105-åriga Annie Strömbom, som har bott i Fredhäll sedan 1935. Hon flyttade in i SKB:s hus på Snoilskyvägen 8 med fantastisk utsikt över Essingeöarna och Mälaren. När hon flyttade hit från Tegnérgatan på 30-talet kändes Fredhäll som rena landet, säger hon, men här fanns alla moderniteter. Både centralvärme, gasspis, badrum och till och med telefon.

En annan mogen kvinna i boken är Eila Lindholm, som kom till Stockholm som åttaårigt krigsbarn 1942. Hon var ett av de tiotusentals krigsbarn som kom från Finland och hon placerades efter några turer till sin stora glädje hos Ellida Bohlin vid Nytorget.

***

Arkitekturguide – höga hus i Stockholm

Dan Hallemar, text, och Per Kristiansen, foto

Arkitektur Förlag

”Stadens höga hus gör sig alltid påminda” lyder inledningen på baksidestexten på denna skrift, som beskriver elva av huvudstadens hus som är svåra att ”undgå”. De elva husen (som egentligen är fler beroende på hur man räknar) är belägna både i city och förorterna.

Ett av de beskrivna projekten ligger utanför kommungränsen: Tuletornen i Sundbyberg med sina flätade balkonger. Tuletornen, som invigdes 2014, är 48,2 meter höga och har 16 våningar.

Betydligt högre – och äldre – är de sex höghusen belägna i Sveavägens båda ändar; Wenner-Gren Center med sina 25 våningar och de fem skraporna vid Hötorget/Sergels Torg från 1959–1963. Arkitekturguiden innehåller både fotografier, ritningar, tidningsurklipp och kyrkohistoria. Det sistnämnda eftersom Engelbrektskyrkan är ett av de höga husen.

***

Stockholms sjukhem 150 år

Anders Johnson

Ekerlids

När föreningar, företag och institutioner jubilerar firas det inte sällan med en bok. Stockholms sjukhems 150-årsjubileum är ett exempel på detta och boken heter kort och gott Stockholms sjukhem, skriven av en av Stockholms mest produktiva författare när det gäller faktalitteratur: Anders Johnson. Han bjuder på både Stockholms- och sjukvårdshistoria, men också på kuriosa från sjukhemmets första 150 år.

Precis som flera andra böcker i jultraven innehåller boken om sjukhemmet många svartvita bilder från förr, som från tidigare jubileer. Här finns intervjuer och ett flertal sammanställningar, bland annat med uppgifter om dödsorsaker och personal men även ett antal så kallade principaler. Bland dessa märktes Lars Johan Hierta, Fredrika Bremer, Oscar Wallenberg, drottning Lovisa, Frans Schartau och Albert Bonnier.

***

Stockholms stifts Prästfruförening jubilerar

Formgiven och sammanställd av Åsa Ulfvebrand

Stockholms stifts prästfruförening

Från 1917 till 2017 – en snabbspolning. Så kallas ett av avsnitten i denna behändiga skrift om en av Stockholms kanske mindre kända föreningar; den för Stockholms stifts prästfruar. Och numera även män, är bäst att tillägga. Hit hör Nils-Gustav Olander, som var föreningens förste manlige medlem. Han var gift med Elisabeth Djurle, en av de tre kvinnor som skrev historia då de prästvigdes på psalmsöndagen 1960.

Boken bjuder på en hel del kyrkohistoria, men också på nutidshistoria. Inte minst är det intressant att få läsa om hur biskopinnorna och andra prästfruar assisterar sina äkta hälfter i både vardag och helg. Stockholms biskop Eva Brunne har medverkat i boken liksom hennes företrädare Caroline Krook.

Förutom intressanta berättelser finns det i boken ett recept på prästfruns bästa bjudtårta.

***

Tillfälliga stockholmare – människor och möten under 600 år

Red Anna Götlind och Marko Landberg

Stockholmia förlag

Räcker det att enbart bo i Stockholm för att få kalla sig stockholmare? Det finns det olika uppfattningar om. Det finns också något som kallas ”tillfälliga stockholmare”. Om dessa personer kan man läsa i denna antologi som går så långt tillbaka som till 1400-talet och sträcker sig fram till 2010-talet.

Vi får möta samer i det tidigmoderna (1600-talets) Stockholm, lurendrejare och sol-och-vårare från samma tid, men också ensamkommande flyktingbarn och gästforskare från vår tid. Ett av kapitlen handlar om den åtta veckor långa världspostkongressen 1924 som samlade 200 delegater från Afrika, Asien, Australien och Amerika. Det här var året när Stadshuset firade ettårsjubileum och det fanns 4.000 bilar i Stockholm. Kongressen fick stor uppmärksamhet, inte minst i DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.