Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tio tusen nya laxar i Strömmen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årets första fiskutsättning i Strömmen är påbörjad. Under måndagen gick 10.000 öringsmolt i, och under tisdagen skickar man i lika många laxar. 

– Vore det inte för utsättningarna skulle vi inte ha något fiske alls här, säger Oliver Karlöf, Stockholms stads fiskbiolog. 

Det är Stockholms stad som tillsammans med Fortum och fastighetsbolaget Heba sätter ut fisken för att hålla sportfisket vid liv även i innerstaden. 

– Jag tycker det är jättekul att vi har möjligheten att göra det här, säger Oliver Karlöf. 

Totalt sätts ungefär 35.000 laxar och havsöringar ut i Stockholms vatten. Vid Strömmen – nedanför Kungsträdgården – handlar det om ungefär 10.000 laxar och 10.000 öringar. Alla från en odling utanför Växjö.  

Nu ska de inplanterade småfiskarna acklimatisera sig i Strömmen i ett par dagar. När de simmat runt ett tag ger de sig av ut i skärgården för att växa till sig innan de återvänder. 

– Laxen vandrar jättelångt långt bort. Den drar ända ner till Bornholm. Öringen håller sig mer lokalt i skärgården utanför Stockholm, säger Oliver Karlöf. 

När fisken växt till ungefär den dubbla storleken letar den sig tillbaka till Strömmen och är då redo att fiskas. Beroende på hur mycket föda de hittar under sin resa tar det mellan två och tre år innan de återvänder.

Enligt Oliver Karlöf rör det sig bara om ett par procent av all fisk som slutligen hittar tillbaka till stan. Till stor del på grund av den växande säl- och skarvpopulationen i skärgården. 

– Förut hade vi inte det problemet och då kom det tillbaka väldigt stora mängder. Det är svårt att veta exakt hur mycket det är nu, men det är i alla fall tillräckligt många för att det ska kännas värt det, säger Oliver Karlöf. 

Sälarna hotar inte bara laxen och öringen ute i skärgården. Sportfiskarna riskerar problem när sälen letar sig allt närmare deras fiskevatten i stan. Christer Jangarve från fiskeklubben Strömstararna minns fjolårets fisketävling i Strömmen

– Det var en säl som letade sig in vid Strömmen och då får man inte ett enda hugg. Fisken känner av vibrationer från sälen och när den kommer in blir det tomt på fisk direkt, säger Christer Jangarve, som är kassör och ungdomsansvarig i Strömstararna.  

Han är på plats för att assistera vid isättningen. Någonting han mer än gärna hjälper till med. 

– Det här betyder jättemycket för oss – nästan allt faktiskt. Skulle man sluta med isättningen skulle återväxten av lax och havsöring vara katastrofal i hela skärgården. Även om det bara är två procent som kommer tillbaka så är det mycket bättre än noll, säger han. 

Enligt både Oliver Karlöf och Christer Jangarve har Stockholm ett nästintill unikt stadsfiske. Europeiska storstäder med så bra napp mitt i staden är sällsynt. 

En fiskare som kommer vid rätt tidpunkt, gärna i gryning eller skymning, kan nästan alltid räkna med att få känna på några hugg. 

– Sedan om du kan klara att få upp fisken är en annan fråga, säger Christer Jangarve. 

Rekordet på öring vid Strömmen är tolv kilo och för lax är det 23 kilo. 

I hela Stockholm råder fritt handredskapsfiske, vilket innebär att vem som helst får fiska i stadens vatten utan vare sig fiskekort eller avgift. Däremot får varje fiskare bara använda ett spö, och för lax och öring gäller 50 centimeter som minimigräns för vad som är tillåtet att ta upp. Mindre fisk måste kastas tillbaka. 

Totalt kostar arbetet med odling, frakt och isättning av lax och öring runt en halv miljon per år. 

– Det betyder väldigt mycket för turismen. Det är många fiskeguider ute i skärgården till exempel som inte skulle klara sig utan odlingen. Vi märker all odlad fisk med ett klipp i fenan och mycket av den ser man bland den som guiderna får upp, säger Oliver Karlöf. 

Christers tips till lyckat laxfiskare

Undvik rost: Känner fisken att det är rost på kroken sticker den direkt. Håll grejerna fräscha.

Rätt vind: Fiska aldrig i nordanvind. Fisken biter inte då. 

Rätt tid: Fiska aldrig i solskensväder. Fisken är trött och passiv då. Gryning eller skymning är att föredra. 

Bra utrustning: Jag brukar använda mig av en spinnfluga när jag fiskar lax, den fungerar bra. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.