Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tiotusentals bakterier per kvadratmeter i tunnelbanan

Foto: Alexander Mahmoud

Forskare vid Stockholms universitet har hittat tiotusentals bakterier per kvadratmeter i Stockholms tunnelbana, rapporterar SVT Nyheter

Forskarna samlar just nu in prover för att ta reda på vilka mikroorganismer som trivs i tunnelbanan genom att svabba på bänkar, rulltrappor och andra ytor.

Det är främst två sorters mikroorganismer som hittats. Dels det som vi ger av oss från huden och saliv, dels de som är inhemska och som alltså fanns i miljön sedan tidigare.

Läs mer: Unika svampar hittade i t-banan

Men det finns ingen anledning att oroa sig över att bli sjuk av att åka tunnelbana, försäkrar forskaren Klas I Udekwu.

– Man ska inte vara rädd för att röra vid ytorna. Vi har tittat på de här uppsättningarna och det är ingenting att vara rädd för, säger han till SVT Nyheter, och betonar att städningen i tunnelbanan håller väldigt hög klass.

Undersökningen är en del av projektet MetaSUB som pågår i städer i hela världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.