Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tiotusentals utan tv i Birkastan

En brand i tunnel vid Odenplan har orsakat avbrott av tv-, telefoni- och bredbandstjänster för boende i Birkastan. Branden startade vid åtta på tisdagskvällen och ännu har leverantörerna inte fått gå in i tunneln för att reparera fiberkablarna.

20.000 Comhem-kunder som har analog-tv är drabbade. Dessutom påverkar stoppet 9.000 kunder som har någon eller några av Comhems digitala tjänster, tv, telefon och bredband.

–  Nu har 3.000 kunder fått tillbaka sina tjänster, men det kommer att ta tid, säger Björn Bergman, informationsdirektör på Comhem till DN.

För Telia är det främst mobilkunder i et berörda området som har drabbats.

Både Skanova och Stokab har fiberkablar i tunneln och levererar fiber till alla stora opreatörer.

– Vi fick indikationer om att två fiberkablar slagits ut kockan åtta på tisdagskvällen, säger Inger Gunterberg, kommunikationschef på Skanova.

Räddningstjänstens rökdykare har konstaterat ett ras i tunneln. Dessutom har giftig gas bildats. På onsdagsförmiddagen började räddningstjänsten att ventilera tunneln.

– När vi fick klart för oss att vi inte kan komma in i tunneln för att reparera började vi omgående att börja koppla om kunderna, säger Anders Broberg, informationsdirektör på Stokab.

Kunderna är i det fallet operatörerna.

– Vi vet inte hur kunderna använder våra kablar. Därför kan jag inte säga något om hur många stockholmare som är drabbade, säger Anders Broberg.

Omkopplingen sker efter en prioriteringslista, där samhällsviktiga funktioner som sjukhus kommer först.

– Nu tar vi in folk i skift för att försöka koppla om alla kablar, säger Anders Broberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.