Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Toaletterna fastnar i byråkratin

För ett och ett halvt år sedan slöt Stockholms stad avtal om 70 offentliga gratistoaletter. Hittills har bara en kommit på plats och fungerar. Men nu är toaletterna på gång, lovar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Moderaterna i Stadshuset kallar det ”toalettfiasko”.

– Detta är under all kritik eftersom syftet var att öka tillgängligheten till offentliga toaletter i Stockholm, en viktig faktor för att öka attraktiviteten i staden. Samtidigt drar det företag som vann upphandlingen in intäkter på de reklamplatser som ingick i avtalet utan att varorna har levererats, säger trafiknämndens vice ordförande Cecilia Brinck (M).

Enligt Daniel Helldén kommer hälften av de 70 toaletterna att placeras ut under året. Att det har tagit så lång tid beror på helt enkelt på normal trögflytande byråkrati.

– Vi får inte ställa ut dem hursomhelst. Toaletterna är tillgänglighetsanpassade och större än de gamla, de måste ha bygglov, de måste passa in i stadsbilden och de får inte vara i vägen för gående och cyklister, säger Daniel Helldén.

Trafikkontoret räknar med att fem nya toaletter kan placeras ut i slutet av april, och därefter tillkommer tre till fem i månaden.

Fakta.Här ska de stå

Klart med bygglov:

Hornsbergsstrand, i drift

Smedsuddsbadet

Sökta bygglov:

Fruängsplan

Telefonplan/Mikrofonvägen

Sjövikstorget

Bredäng/Trissan parklek

Blackeberg

Rålambshovsparken

Norra Bantorget

Kista Busstorg

Observatorielunden/Sveavägen

Tenstagången

Stigbergsparken

Liljeholmen

Bagarmossen C t-bana

Tegnerlunden Stockholms trafikkontor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.