Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tolk-granskas-efter-asad-alis-underkanda-mordrattegang/

STHLM

Tolk granskas efter Asad Alis underkända mordrättegång

Rättegången om mordet på 15-årige Asad Ali i Märsta återförvisades efter att hovrätten såg allvarliga brister i tolkningen. Nu inleder Kammarkollegiet en granskning av den aktuella tolken. 

I september inleddes hovrättsförhandlingen mot skolkompisen som dömdes av tingsrätten till sju års fängelse för mordet på 15-årige Asad Ali i Märsta. 

Men förhandlingarna avbröts redan efter andra dagen då hovrätten ansåg att tolkningen under förhandlingarna i Attunda tingsrätt hade allvarliga brister. 

Nu har Kammarkollegiet, som utövar tillsyn över auktoriserade tolkar och översättare, inlett en granskning mot den aktuella tolken. Något som nyhetsbyrån Siren var först med att uppmärksamma. 

Josefin Ekroth är handläggare på handläggare på offentligrättsliga enheten på Kammarkollegiet. Hon säger att Kammarkollegiet inleder tillsynsärenden om de får information att en auktoriserad tolk har brutit mot god tolksed eller om de får in en anmälan från en enskild person. 

Vad kan en granskning mot den aktuella tolken innebära? 

– Det mest kraftfulla vi kan ta till är att dra in auktorisationen, vilket är ovanligt. Som auktoriserad tolk kan man också få en varning.  Det är de medel vi kan ta till, säger Josefine Ekroth.   

Ett tillsynsärende innebär att flera jurister kommer att titta på vad som har hänt, låta de inblandade parterna komma till tals och beskriva vad som har skett utifrån sitt eget perspektiv, berättar Josefine Ekroth.

Det var den 4 februari som Asad Ali försvann under sin lunchrast på Valstaskolan i Märsta. Han hittades död nio dagar senare död i ett skogsparti i närheten av skolan. 

DN har tidigare kartlagt Asad Alis försvinnande som visade att polisen inte letade efter 15-åringen trots larm från föräldrarna och skolan.

Attunda tingsrätt dömde skolkamraten som vuxen efter att en medicinsk åldersbedömning genomfördes och visade att denne sannolikt var över 18 år.

Läs mer: Varför letade ingen efter försvunne Asad, 15?   

Läs mer: L: Polisens hantering ett allvarligt problem  

Läs mer: Åldersfrågan central i mordet på Asad 15 år i Märsta