Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tom Tits? Ett fritids? Nej, en myndighet

Nu är den avklarad – den stora flytten från city. 1 200 medarbetare på Försäkringskassan lämnade i går 32 000 nedslitna kvadratmeter på Klara Västra Kyrkogata för 24 000 topprustade diton på Telefonplan. Och det var många som höjde på ögonbrynen när portarna slogs upp.

Leksaksfåglar i burar, strategiskt utplacerade hammockar och ett barfotarum med extratjockmatta och ett gäng saccosäckar. Och där: mitt i det öppna kontorslandskapet – två så kallade ”officewalkers”; det vill säga två löpband som man kan gå på och ha möten samtidigt.

– Banbrytande va? ler generaldirektör Dan Eliasson och visar upp sin verktygslåda.
I den har han sin laptop och en bunt dokument. Något eget skrivbord har han inte längre, vilket för övrigt gäller alla andra på Försäkringskassans nya huvudkontor – numera är inrymt i Ericssons gamla lokaler på Telefonplan.

Och det är inte utan man som förstagångsbesökare håller med. Den arbetsmiljö som skapats åt Sveriges tredje största myndighet (polisen och kriminalvården är större) liknar inget vi tidigare sett – kontoret i Ericssons gamla lokaler på Telefonplan för närmast tankarna till en blandning mellan Tom Tits experimentverkstad i Södertälje och en hypermodern fritidsgård.

– En ny värld, helt enkelt. Ingen kommer kunna klaga på huset, det är sagolikt. Nu är det upp till oss att lära oss använda det, fortsätter den nödje generaldirektören.

Men att flytta har inte varit någon smärtfri process. Först kom beslutet att lämna kontoret mitt i city för ”lokalen” i Hägersten, vilket upprörde många. Sedan kom nästa besked: från och med flytten ska Försäkringskassans medarbetare arbeta ”aktivitetsbaserat”.

Egna skrivbord är därför ett minne blott. Man sätter sig där det finns plats, man jobbar där man vill och efter en rundtur är det uppenbart att möjligheterna är oändliga. Här har det skapats mängder av ”rum i rummen”, mötesplatser, flera bibliotek, ett vardagsrum, en inomhusträdgård, många tysta ytor och romantiskt inredda vilrum. Jobba nedsjunken i en saccosäck? Javisst. Hitta ett eget krypin med utsikt? Självklart. Ha ett möte under en himmel prydd av moln i nät? Absolut.

Och kanske är det som Mikael Sundström, omprövare, en av alla dem som gillade det han såg vid inflytten, säger:

– Nu gäller det bara att lära sig hitta också...

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.