Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Toppolitiker i kippavandring mot antisemitism

Stefan Löfven får hjälp av sin fru Ulla Löfven.
Stefan Löfven får hjälp av sin fru Ulla Löfven. Foto: Johan Nilsson/TT

Omkring tusen personer, däribland flera ledande politiker, deltog på söndagen i en så kallad kippavandring som arrangerades av Judiska församlingen och Judiska ungdomsförbundet i Stockholm. Tillsammans visade judar och andra svenskar sin avsky för en tilltagande antisemitism i Europa och i Sverige.

Ett särskilt allvar fanns i luften när söndagens demonstrationståg slingrade sig fram genom centrala Stockholm. Efter helgens nazistmanifestation i staden upplevde många att det var viktigt att visa var de står. En av dem var taxichauffören Yuval Friedman, 42 – som liksom många andra bar en kippa på huvudet.

– För mig är kippan en symbol för vördnad, både för Gud och min familjs historia. Men jag har sällan på mig kippan till vardags. I ungdomsåren blev jag ofta kallad ”judejävel” – och i mitt jobb kan det vara farligt att bära kippa. Man vet aldrig vem som sätter sig i baksätet, säger Yuval Friedman.

Dessutom tycker han att det är tröttsamt att ständigt ställas till svars för staten Israels agerande.

– Jag är ju svensk. Det går inte att likställa Israels regering med alla judar i världen. Så oavsett om man är muslim, jude eller kristen tycker jag att man ska kunna visa sin tro utan att utsättas för trakasserier och ifrågasättanden, säger Yuval Friedman.

Antisemitismen i Europa, som blossat upp i samband med kriget i Gaza, har fått många svenska judar att hålla lägre profil. Medier har rapporterat om attentatet mot Judiska museet i Bryssel då fyra personer sköts ihjäl, krossat glas i synagogor och vandaliserade judiska skolor.

– Här märks det framför allt av i form av ett kraftigt ökat hat på sociala medier, säger Petra Kahn, generalsekreterare för Judiska Ungdomsförbundet.

Bland de politiker som deltog i kippavandringen fanns Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Det är viktigt att vi alla tar ställning. I lördags såg vi ett gäng marschera som vi alla vet vad de egentligen tycker. Men i Sverige är det inte ”vi och dem” – utan bara ”vi”, säger Stefan Löfven.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) var en av talarna på mötet. Hon ser – apropå den senaste tidens debatt – inte någon möjlighet att inskränka nazisters rätt att demonstrera.

– Jag tror inte att man kan förbjuda ondska. Det viktiga nu är att bygga ett starkt, demokratiskt och folkligt motstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.